Să presupunem că un doctor a primit cadouri de la pacienți sau un lăutar a încasat și nu a declarat sumele respective de bani de la o nuntă sau petrecere. Ei bine, ANAF va cere 70% din acei bani dacă nu pot fi justificați și nu au fost declarați, conform proiectului asumat de Coaliția PSD-PNL care conține creșteri de taxe.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Când ANAF vede că își cumpără mașini scumpe, case etc., atunci îi întreabă din ce bani au cumpărat acele bunuri, deoarece din veniturile lor oficiale nu aveau cum să și le permită.

Așadar, inspectorii le calculează un impozit pe sumele nejustificate. În acest moment este vorba de 16%, dar conform proiectului oficial al Coaliției PSD-PNL, prezentat de HotNews.ro, dacă se va adopta măsura, ANAF le va cere 70% din sumă plus accesorii.

Venim cu aceste exemple deoarece au fost câteva cazuri recente, conform informațiilor noastre, dar care nu au fost făcute publice.

Conform notei de fundamentare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-și declare veniturile și să-și plătească obligațiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal și a declanșării unor verificări a situației fiscale personale, cu consecința impunerii cu noua cotă de impozitare și a obligațiilor fiscale accesorii aferente.