Pe lângă faptul că angajații din IT vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei, mai este o modificare în legea taxelor Guvernului Ciolacu (296/2023) care este interpretată diferit de experții în fiscalitate. Să nu uităm că aceste măsuri care vizează angajații din IT se aplică de la 1 noiembrie.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Nelămurirea este legată de scutirea de la Pilonul II de pensii: cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat care e în prezent de 3,75%.

Experții în fiscalitate cu care a discutat HotNews.ro au două interpretări diferite:

1. Una dintre ele este că acea contribuție de 3,75% la Pilonul II nu va însemna un salariu net mai mare al angajatului, ci se va duce la Pilonul I.

2. Cealaltă interpretare este aceea că pentru suma de până la 10.000 de lei se plătește CAS de 21,25%. Adică acel 3,75% revine angajaților, iar pentru ce depășește 10.000 de lei este CAS de 25%. Cu alte cuvinte, se va reflecta într-un salariu net mai mare.

De exemplu, dacă o persoană are 15.000 de lei, la 10.000 de lei este acea scutire de impozit pe venit de 10% la care se mai adaugă o scutire de 3,75% (contribuția la Pilonul II). Pentru restul de 5.000 de lei se plătește impozitul pe venit și CAS întreg de 25%.

Din discuțiile pe care le-am avut cu persoane din zona guvernamentală, unele apropiate de redactarea textului de lege, cea de-a doua ar fi interpretarea corectă.

Mai mulți fiscaliști au transmis solicitări la Minister, având în vedere că se va aplica de la 1 noiembrie și nu știu exact ce au de făcut. Cel mai probabil, se va da o circulară în acest sens.

HotNews.ro a trimis o solicitare oficială la Ministerul Finanțelor. O vom publica după ce vom primi răspunsul.

De când se aplică opțiunea pentru a cotiza cu tot procentul la Pilonul II de pensii

Poate cel mai ciudat lucru din Lege la acest capitol ține de faptul că automat IT-știi sunt scutiți de acea contribuție la Pilonul II. Dacă vor totuși să transfere banii la pensia administrată privat, trebuie să facă o cerere către angajator.

Legea spune că după depunerea cererii, opțiunea va intra în vigoare începând cu luna următoare.

Astăzi, 31 octombrie, ar trebui ca IT-știi să depună acea cerere pentru a se aplica de la 1 noiembrie. Dacă o vor face în noiembrie, abia din decembrie vor avea din nou cei 3,75% transferați către Pilonul II de pensii.