Coaliția este în fază destul de avansată în privința bugetului pe 2024. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a dat detalii cu privire la bugetele Educației, Sănătății și Ministerului Muncii.

Marcel Boloș, ministru de FinanțeFoto: Adi Iacob / HotNews

Educația are acum un buget planificat și agreat atât din perspectiva componentei de investiții cât și de funcționare, potrivit lui Boloș, care precizează că cifrele pot să mai suporte ajustări.

„Investițiile din PNRR împreună cu cele din care vin din politica de coeziune plus creșterile salariale care s-au acordat deja din iulie fac ca bugetul (Educației n.r.) să fie extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare față de bugetul din acest an”, a spus el, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.

Cu alte cuvinte, asta ar însemna că Ministerul Educației va avea un un buget de aproximativ 51 miliarde lei în 2024, adică 2,9% din PIB-ul luat în calcul la bugetul pe 2024.

„Întrebarea este dacă prevederile din noua lege a educației vor fi puse în totalitate în aplicare. Deocamdată este prematur de spus, având în vedere că Legea pensiilor intră în vigoare. Mai facem simulări”, a afirmat Boloș.

Câți bani va primi Sănătatea în 2024

„Un buget consistent este alocat și Sănătății. Investițiile care vin PNRR la care se adaugă alocările din Programul Operațional de Sănătate de peste 3,5 miliarde euro fac ca alături de componenta de sănătate să avem un buget ambițios”, a precizat ministrul Finanțelor.

Pentru Casa de Sănătate, spune el, bugetul va crește cu 4 miliarde lei.

„Vom ajunge la o alocare 63 miliarde lei pentru Casa de Sănătate. La ministerul Sănătății mai există iîncă 25 miliarde, adică aproape 90 miliarde lei alocare pentru Sănătate propusă pentru anul viitor”, a precizat Ministrul.

Pensiile: 200 miliarde lei

În ceea ce privește alocările pentru pensii și cele care țin de celelalte drepturi cu caracter social acordate populației, bugetl alocat este de peste 200 miliarde lei în 2024.

În 2024, spune Boloș, va fi un buget consistent alocat investițiilor.

„Bugetul orientativ pentru 2024 este peste cel alocat în prezent: peste 110 miliarde lei. Este vorba despre 7,2% din PIB”, afirmă el.

Aici sunt incluși inclusiv banii pentru fostul PNDL: Anghel Saligny.

Bugetul pe 2024 este construit pe un PIB de 1.746 miliarde lei, cu o creștere nominală de 9,8%, potrivit lui Boloș.