Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că din 2025 urmează o reformă fiscală și că o să „ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”, adică legii 296/2023 pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea: avalanșa de noi taxe din 2024.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

„Măsurile aceastea sunt tranzitorii spre reforma fiscală adevărată care probabil o vom avea în 2025. Cu sigurantă, modificări în 2024 nu se mai pun în discuție, cel puțin la momentul actual. Nici pentru 2023”, a afirmat Marcel Boloș.

  • „Vor fi suficiente măsurile din 2025 care așa cum arată angajamentele luate prin PNRR. Să știți că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”

„Impactul pe care îl are impozitul minim pe cifra de afaceri este estimat undeva la aproape 5 miliarde lei. E o sumă importantă pentru bugetul de stat și un impozit tranzitoriu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Care este motivul reformei fiscale din 2025: noile pensii și salarii ale bugetarilor

„Noi ne bizuim pe reforma fiscală care e jalon în 2025. Resursele financiare consistente pentru măsurile din legea pensiilor generale vor veni din noua reformă fiscală”, a afirmat Boloș, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.

E limpede, spune el, „că se pun bazele unei reforme fiscale consistente care să susțină aceste angajamente pe care le aveam atât prin legea pensiilor cât și prin legea salarizării unice”.

„Sunt legi cu un impact bugetar consistent și au nevoie de resurse financiare consistente”, a precizat Boloș.

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri la marile companii poate fi modificat

„În ceea ce privește impactul cifrei de afaceri asupra productivității muncii și asupra a ceea ce înseamnă activitatea de producție a firmelor românești, acest subiect l-am ridicat în discuțiile care au avut loc la nivelul Coaliției. Există acest risc de a impacta asupra activității de producție”, a precizat el.

Boloș spune că mecanismele din lege pot fi ajustate în cazul impactului negativ.

„Este un impozit pe perioada unui an de zile până când trebuie să punem în aplicare reforma fiscală asumată de România prin PNRR”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

Citește și:

Noile taxe ale Guvernului Ciolacu, în Monitorul Oficial / Ce conține legea