Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a precizat, joi, că, în momentul de faţă, este necesară o sumă de circa trei miliarde lei pentru a ajunge cu plăţile la zi la proiectele în derulare prin Compania Naţională de Investiţii, Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2 şi Programul „Anghel Saligny”. Guvernul a aprobat joi alocarea a 255 milioane de lei din fondul de rezervă în acest sens.

Adrian VesteaFoto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Dezvoltării a spus în briefingul de presă susţinut la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că Secretariatul General al Guvernului centralizează solicitările de la toate unităţile administrativ-teritoriale privind necesarul de fonduri.

Astfel, în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare va fi făcută o alocare bugetară, convenită cu Ministerul Finanţelor, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrarea bugetelor autorităţilor publice locale.” anunţat Adrian Veştea, potrivit News.ro.

  • „Eu pot prezenta situaţiile pe care le gestionăm la nivelul Ministerului Dezvoltării prin programele care le avem în implementare şi, conform evaluărilor făcute de către noi, avem, astăzi, pentru a ajunge cu plăţile la zi, nevoie de aproximativ 3 miliarde lei pe Compania Naţională de Investiţii, PNDL 1 şi 2 şi, de asemenea, Programul «Anghel Saligny»”, a declarat Adrian Veștea, întrebat de câţi bani ar avea nevoie primăriile pentru acoperirea nevoilor la sfârşit de an.

Guvernul a aprobat joi alocarea a 250 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru Ministerul Dezvoltării, pentru a fi făcute plăți pentru lucrările realizate în cadrul programului „Construcții de interes public și social”.

Veștea: Avem întârzieri la plăți de două, trei săptămâni

Ministrul a prezentat situația la zi a decontărilor care sunt de făcut în cadrul proiectelor gestionate de Ministerul Dezvoltării.

„În prezent, Compania Națională de Investiții gestionează și are în implementare 1.151 de proiecte. Valoarea acestor proiecte este de 15 miliarde de lei. Până în prezent, a fost decontată suma de 3,5 miliarde de lei, iar în prezent avem plățile făcute până la data de 8 august. Evident, există un rest de plată de aproximativ 800 de milioane de lei.

Un alt program, care este pe final - vorbim de Programele Naționale de Dezvoltare Locală 1 și 2. Avem 11.543 de contracte care au o valoare de 46 de miliarde. Avem recepționate și avem recepție finală la 8.102 contracte și mai avem în implementare 3.441 de contracte.

Total decontat avem valoarea de 40,6 miliarde. Avem un rest de decontat în perioada următoare, pe măsură ce avansează lucrările, de 5,8 miliarde. După cum vedem, avem un progres de peste 90% în cadrul acestor programe. În cadrul acestui program, avem plăți care sunt făcute până la data de 15 septembrie și avem un rest de plată de aproximativ 415 milioane.

De asemenea, avem Programul Național Anghel Saligny, un program pentru care s-au emis ordine de ministru, în număr de 5304. După cum bine știm, acest program se referă atât la infrastructură rutieră, apă, canalizare, dar și la introducerea gazului metan.

Din cele 5304 proiecte avem semnate 2607 proiecte, în fiecare săptămână semnăm undeva la peste 50-60 de proiecte, în funcție de cum reușesc să încarce în platforma care este pusă la dispoziție de către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice datele necesare pentru a ajunge în etapa de contractare. Și în acest program avem decontată o decontare până la data de 15 septembrie. De asemenea, avem un rest de plată de 1,85 miliarde lei.

Pe Programul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării are 6.627 de contracte, care sunt în valoare de 32,7 miliarde de lei. Până în prezent, pentru 4.842 de proiecte s-au făcut plăți.

Suntem în situația în care facem plăți zilnic și avem o întârziere de maxim câteva săptămâni, două, trei săptămâni.”, a spus ministrul.