Deficitul de cont curent al Greciei s-a înjumătăţit în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, datorită veniturilor ridicate din turism şi a reducerii importurilor, a anunţat Banca Centrală a Greciei (BoG), transmit Reuters și Agerpres.

Plaja cu sezlonguriFoto: Avalon-World Pictures / Alamy / Profimedia Images

În septembrie, deficitul de cont curent s-a situat la 404 milioane de euro, în scădere faţă de un deficit de 850 milioane de euro în perioada similară din 2022. Veniturile Greciei din turism au urcat cu 14,6% în septembrie, la 3,3 miliarde de euro, sosirile de turişti străini înregistrând o creştere anuală de 12,7%.

De asemenea, un declin mai semnificativ al importurilor decât al exporturilor a ajutat la atenuarea deficitului de cont curent, a informat Banca Centrală a Greciei. În contextul importurilor costisitoare de energie, în 2022, deficitul comercial al Greciei a crescut cu 63%, la 20 de miliarde de euro, sau 9,7% din PIB.

În primele nouă luni din 2023, veniturile mai ridicate din turism şi reducerea importurilor au ajutat la atenuarea deficitului la 7,3 miliarde de euro, de la un deficit de 11,9 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Venituri record din turism pentru Grecia, Turcia și alte țări mediteraneene

Banca Centrală a Greciei estimează în acest an venituri din turism de 21 miliarde de euro, un avans de 15,6% faţă de 2019 (când s-au realizat venituri de 18,17 miliarde de euro) şi de 19,1% comparativ cu 2022 (când s-au realizat venituri de 17,63 miliarde de euro).

Practic, Grecia a înregistrat anul acesta venituri record de turism în condițiile în care ridicarea ultimelor restricții legate de prevenirea răspândirii coronavirusului a adus un aflux de vizitatori străini în numeroase țări mediteraneene.

Turcia a raportat la rândul ei venituri record din turism anul acesta, obținând în perioada iulie-septembrie încasări de 20,2 miliarde de dolari, o creștere în ritm anual cu 13,1%.

În primele nouă luni din acest an veniturile din turism ale Turciei au crescut cu 20,1%, la 42 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate pe 31 octombrie de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat).

În Italia, în schimb, numărul uriaș de vizitatori străini a dus la o creștere a prețurilor care a fost pe larg criticată de presa din peninsulă, atrăgând inclusiv atenția mass-media internațională.