Ideea Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, de a-i recompensa financiar pe cei care reclamă evazioniștii fiscali va fi discutată în Guvern, dar decizia politică se va lua în Coaliție, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu. „Treaba fiecărui ministru este să aibă păreri. Câteodata sunt bune, câteodata sunt rele, s-ar putea să se impună o astfel de măsură, dar decizia politică este la Coaliție.”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu și Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat miercuri la Buzău ce părere are despre propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, privind recompensarea financiară a celor care reclamă evazioniștii fiscali.

„Urmează să discutăm în interiorul Guvernului această propunere.”, a spus Ciolacu, subliniind că dacă alții au alte păreri decât ale noastre, nu ar trebui să-i transformăm în dușmani ai poporului.

  • „Treaba fiecărui ministru este să aibă păreri. Câteodata sunt bune, câteodata sunt rele, s-ar putea să se impună o astfel de măsură, dar decizia politică este la Coaliție.
  • Haideți să nu mai judecăm oamenii după părerile pe care le au și după propunerile pe care le au. Hai să-i judecăm după performanța guvernamentală, după ceea ce realizează si după cum funcționează și cât de eficient e statul român.”, a declarat Ciolacu.

Propunerea lui Boloș pentru combaterea evaziunii: Românii care denunţă evazionişti ar putea primi o parte din valoarea fraudei

Cu planul declarat că banii pentru anunțatele majorări de pensii se vor găsi dacă va fi oprită evaziunea fiscală, Guvernul caută soluții, iar o propunere a venit de la ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloș, care a susținut că „cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș la observatornews.

El susține că românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.