​Serviciul Român de Informații (SRI) a cerut Guvernului suplimentarea bugetului instituției pe acest an cu peste 191,6 milioane de lei de la Fondul de rezervă bugetară pentru plata integrală a salariilor și a pensiilor militare ale angajaților, iar Serviciul de Informații Externe (SIE) vrea 5 milioane de lei pentru „bunuri și servicii”. Executivul va aproba joi aceste solicitări.

SRIFoto: SRI

În lipsa unei rectificări bugetare, Guvernul are pe agenda ședinței de joi noi acte normative care prevăd alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară către diverse ministere, autorități, primării dar și către Serviciile de Informații.

SRI are nevoie de 191,6 milioane de lei pentru salarii și pensii

Un prim proiect de hotărâre de guvern vizează suplimentarea bugetului SRI cu peste 191,6 milioane de lei.

Serviciul Român de Informații (SRI) spune că banii sunt necesari pentru plata integrală în acest an a salariilor și a contribuțiilor asiguratorii pentru muncă, dar și pentru plata pensiilor militare.

  • „De asemenea, o altă natură de cheltuieli care înregistrează deficit în anul curent şi care are un grad scăzut de predictibilitate, o reprezintă cheltuielile cu pensiile militare.
  • Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului, și se pun în plată prin Casa de Pensii Sectorială, care funcţionează în subordinea SRI și îndeplinește atribuţiile prevăzute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în nota de fundamentare.

SIE cere 5 milioane lei pentru „bunuri și servicii”

Un alt proiect de hotărâre aflat joi pe agenda Guvernului vizează alocarea a 5 milioane de lei din Fondul de rezervă către Serviciul de Informații Externe, dar motivul exact nu este precizat în documentul care nu este însoțit de o notă de fundamentare.

„Se aprobă suplimentarea bugetului Serviciului de Informații Externe pe anul 2023 cu suma de 5.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, la capitolul 61.01 „Ordine publică și siguranță națională”, Titlul II „Bunuri și servicii”, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.”, se menționează fără alte detalii în proiectul de HG.