Un număr de 7.888 bugetari vor avea salariile mărite cu 2.170 lei brut de la 1 ianuarie 2024, conform unui proiect al Ministerului Muncii ce ar urma să fie adoptat în curând de Guvern.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Nota de fundamentare vorbește și despre sursa de finanțare. Aceasta este „întărirea controalelor IM (Inspecției Muncii n.r.), reducerea muncii la negru”.

Proiect majorari salariale instituții din subordinea Ministerului Muncii- click pentru a deschide

Ce bugetari vor avea parte de majorarea salarială

Conform proiectului, ar urma să primească acea sumă angajații de la Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă, Inspecția muncii, precum și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. De asemenea, sunt incluși angajații din structurile subordonate ale acestor instituții.

“Având în vedere salariile nemotivante, creșterea volumului de muncă și exercitarea de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul adminsitrației publice centrale și, totdată, pornind de la necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică care își desfășoară activitatea, se impune adoptarea ordonanței de urgență”, spune nota de fundamentare.

Impactul bugetar în 2024 este de 120,2 milioane lei.