Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va aproba joi noi fonduri către administrația publică locală. „Sunt aproape 300 milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru finanțarea chetuielilor legate de instituțiile de cultură gestionate local. E vorba de filarmonici, teatre și operă.”, a declarat premierul.

BaniFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
  • „Acest guvern va fi întotdeauna un partener loial al administrației publice locale și va încerca să repună cultura la locul cuvenit în societate.”, a mai precizat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Peste 218 milioane de lei pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat pe agendă, Guvernul va aloca peste 218,4 milioane de lei reprezentând 2% din impozitul pe venit încasat în perioada 1 august 2023-8 decembrie 2023, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici pentru județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

75 milioane de lei pentru cheltuieli curente şi de capital

Un alt proiect de HG prevede alocarea a 75 milioane de lei din Fondul de rezervî pentru mai multe unități administrative care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea surselor de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital.

  • „Astfel, nu poate fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, alimentarea cu energie termică, corecții financiare, cheltuieli de capital cât şi alte cheltuieli neprevăzute.”, se arată în nota de fundamentare.

În București vor primi câte 10 milioane de lei Primăriile din Sectoarele 3, 4 și 5.