Legea noilor taxe a Guvernului Ciolacu (296/2023) introduce, printre multe altele, un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Astfel, autoritățile au avut întâlniri cu Black Sea Oil & Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze și Lukoil, conform unui document al Minsiterului Finanțelor. În urma acestora, a elaborat un proiect de Ordin.

Acesta prevede codurile CAEN pentru care se aplică acest nou impozit suplimentar.

Proiect Ministerul Finantelor privind impozitul suplimentar de la companiile de petrol si gaze - click pentru a deschide

De la 1 ianuarie 2024 vor fi afectate firmele din:

- 0610 –„Extracţia ţiţeiului”;

- 0620 – „Extracţia gazelor naturale”;

- 1920 – „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului”;

- 3522 – „Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte”;

- 3523 – „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte”;

- 4671 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor

derivate”;

- 4730 – „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine

specializate”;

- 4950 – „Transporturi prin conducte”.

Totuși, având în vedere discuțiile menționate, ordinul mai spune că în cazul contribuabililor care desfăşoară atât activităţi corepunzătoare codurilor CAEN menționate precum și activități potrivit codurilor CAEN 3512 – „Transportul energiei electrice”, 3513 – „Distribuția energiei electrice” și 3514 – „Comercializarea energiei electrice” și care sunt reglementaţi/licenţiaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru determinarea impozitului specific, nu se cuprind în cadrul indicatorilor VT, Vs, I şi A din formula de calcul a impozitului specific pe cifra de afaceri, elementele aferente acestor activităţi.

Reamintim că impozitul suplimentar se determină astfel:

ICAS = 0,5% x (VT – Vs – I - A), unde indicatorii au următoarea semnificație:

ICAS - impozit specific pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul.

VT - venituri totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

Vs - venituri care se scad din veniturile totale, menționate în mod expres în lege;

I - valoarea imobilizărilor în curs de execuție ocazionate de achiziția/producția de active, înregistrate în evidența contabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024;

A - amortizarea contabilă la nivelul costului istoric aferentă activelor achiziționate/produse începând cu data de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024. Nu se cuprinde în acest indicator amortizarea contabilă a activelor incluse în valoarea indicatorului I.