​e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, fiind obligație a tuturor companiilor, PFA și ONG-uri. Este nevoie neapărat de un certificat digital calificat, fiind necesar pentru Spațiul Privat Virtual (SPV).

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Prețurile pentru certificatul digital calificat variază și sunt între 30 – 45 euro pentru un an, iar pe termen puțin mai lung, de 3 ani, ajung până în jurul valorii de 80 euro. Atenție că prețurile sunt fără TVA.

Ministerul Finanțelor a făcut un ghid Video care arată pașii de urmat.

Care e termenul de transmitere a facturii electronice la ANAF

În primele 3 luni din 2024 ANAF nu va da amenzi.

O noutate introdusă recent prin OUG 115/2023 este legată de clarificările privind termenul de depunere.

Acest termen este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Practic, așa cum spunea și consultantul fiscal Adrian Bența, cel mai târziu am putea transmite factura până pe data de 20 a lunii următoare inclusiv, iar pentru cei ce automatizează softurile, ar fi bine să se păstreze termenul de maxim 5 zile calendaristice de la emiterea facturii.

Ministerul Finanțelor și ANAF au făcut un ghid pentru cei interesați. S-au făcut și două seminarii web la ANAF, dar nu este de ajuns. Probabil vor mai urma și altele.

Ce amenzi sunt la e-Factura

După cele 3 luni vor veni și amenzi.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.