Legea 296/2023 și Ordonanța trenuleț (115/2023) au creat confuzie printre specialiști în privința termenului în care nu se dau amenzi la e-Factura.

FiscalitateFoto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a reamintit că este obligatorie raportarea.

„E în termen de 5 zile de la data în care s-a emis factura. Sistemul merge opțional până la data de 30 iunie. Deci cu 1 iulie este obligatoriu modulul e-Factura. Între 1 ianuarie și 1 aprilie este fără amendă. Ne acomodăm unii cu alții. Nu suntem absurzi în utilizarea modulului”, a spus Boloș.

O reprezentantă a ministerului Finanțelor a venit cu detalii în privința acestui lucru:

„Prevederile referitoare la instituirea amenzii pentru nerespectarea termenului de 5 zile lucrătoare de la data emiterii petnru raportarea facturilor, acea amendă s-a prevăzut în Legea 296/2023. Prin OUG 115/2023 nu s-a intervenit asupra acelei prevederi. Probabil s-a creat o confuzie cu instituirea unui termen oarecum similar de 5 zile calendaristice pentru transmiterea facturilor în sistem începând cu 1 iulie 2024 și instituirea unei sancțiuni pentru nerespectarea acestui termen similar celor care există în prezent instituite prin Legea 296 pentru această perioadă de raportare”, a explicat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com