Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, susține că vor fi „zero impozite și taxe pentru 2024”. „Nu cred că este o noutate pentru nimeni jalonul 207 (din PNRR n.r.) care spune în mod clar că trebuie să implementăm o reformă a sistemului de impozite și taxe. Este în discuție începând cu anul 2025”, a spus el într-o conferință de presă.

Marcel BolosFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • “Anul 2024 este cu zero impozite și taxe. E respectul minim, decența minimă pentru mediul de afaceri”

Nu este un moment bun pentru introducerea impozitului progresiv

„Cred că, cu toții, culegem roadele cotei unice. Ne bucurăm de ea. Unde ai mai văzut 10% impozit pe venit și să rezistăm cu un deficit de 5,7%?”, a spus el.

Potrivit acestuia, introducerea impozitului progresiv este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală „care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat”.

  • „Deocamdată nu am bază legală pentru a iniția astfel de discuții. Va trebui luată decizia cea mai bună pentru țară și oameni prin care să asigurăm sustenabilitatea finanțelor publice ale României”

„Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.

Va fi o discuție cu Comisia Europeană privind îndeplinirea jalonului referitor la microîntreprinderi

„Noi am transmis la Comisia Europeană toate informațiile necesare prin care jalonul 2026 cu microîntreprinderile îl socotim că este implementat. Comisia Europeană vede problema microîntreprinderilor prin prisma a câți rămân în sistem și aplică regimul fiscal al microîntreprinderilor”, a spus el.

De asemenea, a mai afirmat că Ministerul Finanțelor consideră că a dus la bun sfârșit acest jalon.

„Probabil va fi o discuție mai contondentă cu Comisia Europeană, dar noi avem acolo toate informațiile necesare cu privire la îndeplinirea jalonului”, a explicat el.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2024 sunt două cote de impozitare la microîntreprinderi. Pragul pentru micro rămâne același, de 500.000 euro, dar apar altele noi în funcție de care se plătește impozitul.

Astfel, vor fi următoarele cote de impozitare:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN (vezi în Legea 296/2023 care sunt acele coduri și dacă te încadrezi acolo).