Anul 2024 va fi „foarte greu” pentru politica fiscală în numeroasele țări care vor organiza alegeri, a avertizat directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat AFP și citat de Euractiv.

Kristalina GeorgievaFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

„Acesta va fi un an foarte greu deoarece politica fiscală trebuie să refacă tampoane și să gestioneze datoria care a fost acumulată în numeroase țări”, a spus ea într-un interviu acordat la Washington înainte să plece la Forumul de la Davos, care a început luni.

„În jur de 80 de țări vor avea alegeri și știm ceea ce se întâmplă cu presiunile asupra cheltuielilor în timpul ciclurilor electorale”, a declarat economista bulgară.

Miliarde de persoane vor fi chemate la urne anul acesta, printre țările care vor organiza alegeri numărându-se India, cea mai populată țară din lume, și Statele Unite, țara cu cea mai mare economie. Taiwanul, cel mai mare producător de semiconductoare din lume, a organizat sâmbăta aceasta alegeri prezidențiale.

Gheorghieva a anunțat totuși și o veste bună, afirmând că prognozele pe care FMI urmează să le publice mai târziu în cursul acestei luni arată că economia mondială urmează să aibă o „aterizare lină” - o referință la faptul că aceasta va evita intrarea în recesiune, în pofida înăspririi politicii monetare pentru a aduce sub control inflația.

„Politica monetară face o treabă bună, inflația a scăzut, dar munca nu e chiar gata încă”, a spus ea. „Așadar suntem în cel mai delicat moment, de a nu reduce [dobânzile de referință] prea rapid sau prea lent”, a mai spus șefa FMI.