Bugetul pe 2023 a fost scris prost, iar rezultatul se vede în valoarea împrumuturilor: 203 miliarde lei (adică deficit bugetar plus refinanțarea datoriei). Asta în condițiile în care atunci când a fost scris era prevăzută o sumă de 160 miliarde lei. Deci, suma e mai mare cu 43 miliarde lei.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Atat de prost a fost scris bugetul, încât în 2023 a fost nevoie de 3 revizuiri a programului indicativ de emisiuni, în condițiile în care de obicei este vorba de una, maxim două.

Suntem abia la început de 2024, dar conform datelor Ministerului Finanțelor este anticipată o sumă de 181 miliarde lei care urmează să fie împrumutată, adică puțin mai mică decât în 2023.

Cum am spus, este încă devreme. Vom vedea ce va fi.

Pentru primul trimestru, Ministerul Finanțelor dorește atragerea a 18-20 miliarde lei de pe piața internă.

Suma este mare, dar e posibil să fie unele impedimente în finanțare. Profit.ro scris luni că banca americană JP Morgan recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești.

În documentul privind banii pe care vrea să-i împrumute, Ministerul spune că intenționează lansarea de obligațiuni Samurai, obligațiuni lansate pe piața japoneză.

Cât de interesantă va fi România în 2024 pentru străini, rămâne de văzut.