e-TVA ar trebui ca, în teorie, să fie funcțional din luna august 2024. Când a fost amintită această dată în cadrul TaxEU Forum, pe experții în fiscalitate i-a apucat râsul.

FiscalitateFoto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Acest sistem sună bine în teorie, dar e puțin probabil să-l vedem anul acesta, așa cum promite Guvernul prin OUG 116/2023.

Alex Milcev, partener, Lider al Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România și Moldova, spune că pariul lor este că va fi implementat peste un an sau doi: “Vedem ce probleme sunt acum cu e-Factura”.

Ce ar face e-TVA

Prin acest sistem, contribuabilii nu ar mai fi nevoiți să facă decontul de TVA.

“Fiscul, pe baza propriilor informații, va întocmi decontul și îl va trimite către validare și aprobare la contribuabili. Pe baza informațiilor colectate teoretic din e-Factura și e-Case de marcat se asamblează aceste informații și se face un decont contribuabililor”, a spus el.

Totuși, spune el, informațiile din e-Factura și e-Case de marcat nu sunt complete.

“Tranzacțiile B2C, comerț online nu sunt acoperite. Partea de filosofie trebuie regândită. Nu suntem acolo încă. Nu e ceva ce o să vină, probabil, în acest an. Pe baza SAF-T s-ar putea scoate facturile inclusiv B2C. Ne așteptăm ca aici să fie niște schimbări de gândire. O să vină. Ăsta este viitorul”, apreciază Milcev.

Sursă foto: Dreamstime.com