ANAF face decizii de impunere pentru toți producătorii din zona de energie verde care au consum propriu neglijabil, sub 1%, și care nu au aplicat taxare inversă (la TVA) pentru achizițiile de energie pe piețe angro, a declarat Dan Barascu, head of taxe, partener, BDO România.

ANAFFoto: Hotnews

“Chiar dacă o licență de producător îți include și licența de trading, tu nu te comporți ca un trader. Tu cumperi energia de pe piața angro sau de pe piața de echilibrare atunci când ești nevoit să o faci, atunci când nu-ți merg instalațiile de producere a energiei. De aceea cumperi. Nu cumperi speculativ. Nici nu ai voie să o faci speculativ”, a spus el, în cadrul TaxEU Forum.

Potrivit acestuia, ca să fii trader, să ai licență de trading, trebuie să demonstrezi că ai experiență în trading.

“Ca producător, trebuie să ai vreo 7 ingineri, să ai oameni care să răspundă la telefon și cam atât. Comportamentul tău nu este al unui trader”, a explicat el.

Conform declarațiilor sale, poți să aplici taxare inversă dacă ai orice licență care îți permite să comercializezi energie electrică.

“Nu este exclus ca după ce OPCOM și-a schimbat procedurile și facturează în regim de taxare inversă să vedem reversul medaliei. Să vedem alt organ de inspecție care să spună: Uite, ai câștigat procesele de dinainte de 2021, atunci avut dreptate, dar acum nu mai ai pentru că nu te comporți ca un trader”, a afirmat Barascu.

Potrivit acestuia, există o adresă a Comisiei Europene pe TVA.

„Ministerul Finanțelor niciodată nu a ținut cont de interpretările Comisiei. Adresa CE spune: Toți cei care trebuie să aplice sunt cei care au codurile CAEN 3512, adică tradingul. Nu au treabă cu producătorii. Este un raport al EY făcut pentru CE care stabilește și spune cine poate aplica taxare inversă în situație de achiziției de enrgie. Nu e niciun producător acolo. Nu e niciun cod CAEN de producător”, a explicat expertul în fiscalitate.

*Conform HG 1/2016, prin taxarea inversă nu se efectuează nicio plată de TVA între furnizorul/prestatorul şi beneficiarul unor livrări/prestări, acesta din urmă datorând, pentru operaţiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor şi având posibilitatea, în principiu, să deducă respectiva taxă.

Din punctul de vedere al redactării legislației fiscale, tot timpul în sectorul energetic au fost probleme pentru că Ministerul de Finanțe nu prea înțelege reglementările specifice în domeniul energiei, spune Barascu.

Conform declarațiilor sale, ANRE nu prea înțelege problema fiscală.

„Când ai o problemă care ține de interpretarea legislației specifice din energie o să fie un Ping Pong: de la ANRE la MF, de la MF la ANRE. Acest Ping Pong se oprește la un moment dat pentru că pică mingea jos, ai renunțat”, a spus el.

Problema impozitului minim: în cifra de afaceri intră și activitatea de vânzare a boilerelor sau centralelor termice

“Este o excepție, la impozitul minim, care se referă la excluderea din cadrul impozitului minim pe cifra de afaceri a companiilor care desfășoară activități de distribuție, furnizare și transport de energie electrică și gaz”, a mai afirmat Barascu.

A precizat că este nevoie ca legea să se schimbe sau să existe norme.

„Oamenii ăștia care au licențe de furnizare, de distribuție sau de transport, au licențe pentru aceste activități. Furnizarea de energie electrică înseamnă furnizarea către consumatorul final pe piața de retail. Aceste companii au, prin efectul legii, și licențe de trading pentru desfășurarea de activități de trading pe piața de energie”, a mai spus el.

Înseamnă activități exclusiv pe piețele angro, adică PZU, PZI și piața de echilibrare.

„Dacă legea rămâne în forma asta, niciuna dintre aceste companii nu poate fi exclusă. De ce? Ele nu pot funcționa fără să participe la piețele de echilibrare”, a explicat Barascu.

Conform declarațiilor, companiile astea desfășoară și activități complementare: vând centrale termice, boilere, centrale electrice, consultanță.

“Sunt tot felul de activități complementare, cel puțin în zona de furnizare ca să le aducă clienți. Dacă le desfășori pe aceeași companie, o să fii în situația în care plătești impozit minim”, apreciză Barascu.

Problema impozitului minim la grupurile fiscale din energie

O problemă este legată de cum se calculează impozitul minim atunci când una dintre companiile de distribuție, furnizare de energie face parte dintr-un grup fiscal.

“Dacă ești parte dintr-un grup fiscal, aduni toate cifrele de afaceri ale tuturor membrilor grupului și dacă îți dă peste 50 de milioane, plătești impozit minim. Nimeni nu s-a gândit la situația în care o companie este exclusă, care nu intră în alea 5 care fac parte din grup și ajungi să compari mere cu pere: ajungi să compari impozitul pe profit de la 5 companii și compari cu impozitul minim de la 3 pentru că două sunt excluse”, a spus el.

Problema plății impozitului suplimentar din zona de petrol și gaze

“Dacă avem o companie din extracția de petrol care are ca activitate secundară orice altă activitate decât distribuția exclusivă de gaz și energie, ar trebui să plătească impozit și pentru cealaltă activitate. Dacă tu ai un obiect de activitate și câștigi 100 milioane euro din activități care nu au legătură cu gazele și mai ai și CAEN de gaze, s-ar putea să fii în situația în care vei plăti impozit suplimentar”, a afirmat Barascu.

Așadar, spune el, dacă ai în codul CAEN o singură activitate care se referă la extracția de gaze, țiței s-ar putea să plătești.

Avocatul Gabriel Biriș a venit cu un alt exemplu: „Dacă este un lanț de retail care a avut proasta inspirație să-și facă și o benzinărie, și dintr-un miliard de euro cifră de afaceri face și 10 milioane într-o benzinărie într-una dintre parcări, intră la impozit suplimentar”.