Taxa pe valoarea adăugată (TVA) a crescut pentru mai multe bunuri și servicii de la 1 ianuarie 2024. Pe lângă produsele cu zahăr, Guvernul Ciolacu a mai majorat-o pentru panouri fotovoltaice sau case, dar mai sunt și unele zone despre care nu s-a prea vorbit, precum biletele la meciurile de fotbal, telegondola, telescaunul ori serviciile de transport turistic.

TaxareFoto: Dwnld777 | Dreamstime.com

Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate și autoarea cărții „TVA de la A la Z. Ghid practic” a vorbit pe această temă la TaxEU Forum. Ea a reamintit că a crescut cota de TVA de la 5% la 9% pentru accesul la bâlciuri, la parcuri de distracții, parcuri recreative, pentru evenimente culturale, cinematografe ori intrarea la meciurile de fotbal.

De asemenea, s-a mai majorat de la 5% la 19% pentru accesul la sălile de fitness.

Mai mult, a crescut de la 5% la 19% și pentru transportul în scop turistic. “E afectată Delta Dunării pentru că acum barcagiii vor trebui să aplice cota de 19% în loc de 5%”, a spus Vizoli.

În ceea ce privește transportul cu telegondola sau telescaunul, TVA s-a dus tot de la 5% la 19%, iar persoanele care fac schi simt asta. Să nu uităm că elevii intră acum în vacanța de schi.

“La produsele eco tradiționale și montane s-a eliminat aplicarea cotei de 5%. Va trebui să fie analizat fiecare produs în parte. Adică ce sunt? Alimente? Au zahăr adăugat sau nu? Cota va fi 9% sau 19% după caz în funcție de produsele eco pe care le vând operatorii economici”, a explicat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com

Vezi și:

Ciocolata vrac este ingredient din punct de vedere al majorării TVA? Panettone trebuie vândut sub denumirea de cozonac pentru TVA de 9%

Complicat cu zahărul adăugat: ANAF va cere rețete de prăjituri în controale

Cum să păcălești ANAF și să ai TVA de 9% la o înghețată sau prăjitură / În plus, ajuți și antreprenorul

Când ai TVA de 5% și de 9% la locuințe în 2024 / În anumite cazuri excepționale cota este de 19% din cauza dispozițiilor tranzitorii