După ce te autentifici cu certificatul digital în SPV, undeva în partea de sus există un tab care te invită să te înscrii în Registrul RO e-Factura. Multă lume crede că este un pas obligatoriu pentru a putea transmite facturile în sistem, dar nu e așa: este opțional.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

În ghidul Ministerului Finanțelor-ANAF privind e-Factura se face o singură referire la acest registru, folosind un limbaj foarte tehnic: “Furnizorii, persoane impozabile stabilite în România, pentru operațiunile efectuate în relația B2B, persoane impozabile stabilite în România pentru operațiunile efectuate în relația cu instituții publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, și persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari, cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura”.

Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a explicat despre ce este vorba.

"Dacă ai intrat în Registrul Ro e-Factura, nu mai poți ieși. Ești obligat să folosesti e-Factura când ai un partener care e și el în registrul ăla. Doar acela e documentul oficial între cei doi. O aiureală", susține Grama.

În teorie, după 1 iulie ar trebui să dispară complet acest Registru.

„Așa a fost și cu Registrul operatorilor intracomunitari. A dispărut că nu mai avea sens. Atâta timp cât ai un cod de TVA național sau special poți face operațiuni intracomunitare”, a explicat consultantul fiscal.

e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, iar dacă ai o firmă, un PFA, un ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme. Dacă folosiți un astfel de program, cel mai probabil ați văzut un buton special în platformă pe care scrie e-Factura.

Vezi și:

Cu cât se va sancționa nerespectarea termenului limită pentru transmiterea în e-Factura, după 31 martie