După 31 martie 2024, ANAF va sancționa contribuabilii pentru nerespectarea termenului la e-Factura. Termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Din 1 ianuarie până în 31 martie 2024, netransmiterea prin e-Factura nu se sancționează

Există o perioadă în care nu se dau sancțiuni dacă nu se transmit facturile în sistem, respectiv până la 31 martie 2024. După această dată, vor urma amenzi.

Avem o declarație a ministrului Marcel Boloș care spunea că s-ar putea prelungi termenul în care nu se dau amenzi, dar încă trage de timp, probabil pentru că atunci contribuabilii nu s-ar mai stresa cu transmiterea.

Oricum ar fi, doar amână inevitabilul. Acum se trimit puține facturi, tot în jur de 1 milion pe zi. Greu de crezut că vor da amenzi aproape tuturor contribuabililor și mai ales în an electoral.

Ce amenzi îi așteaptă pe contribuabili din aprilie 2024

Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

E o problemă de interpretare a legislației cu privire la amenzile care se vor da de la 1 aprilie pe e-Factura

Oficialii din Fiscului au declarat că dacă ANAF va veni în control după 1 aprilie și va constata că în perioada 1 ianuarie – 31 martie nu au fost introduse facturi în sistem, atunci va da amendă.

Se va sancționa fapta, deci nu se va da amendă pe fiecare factură în parte.

Totuși, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor în care a cerut precizări cu privire la amenzi.

„Deși se prevede că netransmiterea facturilor în sistem nu este sancționată în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, există opinii contradictorii cu privire la posibilitatea aplicării de sancțiuni, ulterior acestei date”, spune CCF.

Astfel, CCF înțelege că legea obligă, după 1 ianuarie 2024, la transmiterea în sistemul e-factura a facturilor emise de către persoanele eligibile și pentru operațiunile eligibile, dar dacă aceștia nu se conformează nu vor fi sancționați în primul trimestru al anului 2024.

Se ridică problema dacă, în situația în care facturile emise în primul trimestru nu vor mai fi transmis în sistemul e-factura, până la data de 31 martie sau nici ulterior acestei date, după 1 aprilie 2024 se vor aplica amenzi și pentru netransmiterea acestora.

„Analizând cu atenție legislația înțelegem faptul că nu sunt aplicabile amenzi pentru această situație, nici înainte și nici după 31 martie. Cu alte cuvinte, înțelegem că pentru facturile emise în primul trimestru al anului 2024 și netransmise în sistemul e-factura, nu este aplicabilă sancțiunea cu amendă nici după data de 31 martie 2024. Dar, întrucât există și opinii divergente, avem rugămintea să clarificați oficial această problemă, pentru o corectă înțelegere și aplicare unitară a legii”, a întrebat CCF pe oficialii Ministerului de Finanțe. Încă nu a primit răspuns.

Problema este că mulți contribuabili încă au probleme de conformare, sistemul uneori nu funcționează și, pentru prima dată, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a recunoscut luni că sunt probleme cu SPV-ul, după aproape 2 luni de la implementarea e-Factura.

Centrul Național de Informații Financiare (CNIF) din subordinea MF lucrează zilnic la remedierea problemelor de la începutul anului și nu s-au terminat. Apar mereu altele noi.

Nou ghid e-Factura actualizat

Ministerul Finanțelor și ANAF au realizat un nou ghid e-Factura, după ce mulți contribuabili care voiau să urmeze pașii din cel vechi au constatat că nu reușesc să transmită facturile. Asta pentru că sistemul a fost modificat, s-a schimbat chiar și căsuța pentru e-Factura: din SPV s-a mutat în prima pagina a site-ului anaf.ro.

De câteva săptămâni, atunci când site-ul afișează „mentenanță”, există un link special care duce în e-Factura.

În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

În acest ghid sunt și câteva întrebări cu răspunsurile aferente. Una dintre ele este: Pot trimite un fișier PDF ca factură electronică?

Răspuns: Nu! Factura electronică este factura care a fost emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronică și automată. Un fișier PDF nu este o factură electronică conform acestor cerințe.