Este o glumă care circulă pe rețelele de socializare românești: “Îmi puteți recomanda un film bun cu suspans, fără să îmi dau seama ce va urma, așa de seară? Raspunsul: Sistemul de impozitare românesc". E amuzant pentru că așa e. S-a modificat de atâtea ori în ultimii ani, încât în 2024 ne-am ales și cu taxe noi, pe lângă majorarea unora dintre cele existente.

TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com

În ceea ce privește contribuția la asigurările de sănătate (CASS), situația s-a complicat și mai mult prin Legea creșterii taxelor și a introducerii unora noi (Legea 296/2023).

Așa s-a ajuns ca pentru veniturile din acest an (2024), unii români să plătească în 2025 de 2 sau 3 ori CASS, pe lângă taxarea concediilor medicale (sau taxa pe boală, cum mai este denumită de presă).

Practic, prin Legea 296 au împărțit și mai mult veniturile pentru plata CASS.

Să presupunem că o persoană este salariată, are și un PFA (de unde mai câștigă unele venituri dintr-un hobby: poate repară mașini, este instructor de fitness, face mici bijuterii etc.) și deține acțiuni pe bursă (ori este partener într-o firmă), depozite bancare sau chirii care îi aduc venituri:

1. Ca salariat plătește CASS

2. Ca PFA dacă depășește 6 salarii va plăti CASS la cât câștigă (din 2025 pentru veniturile din 2024) până la plafonul de 60 de salarii.

3. La dividende va plăti separat plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii.

Practic, plătește separat de 3 ori.

Până acum, o persoană plătea de maxim 2 ori: de exemplu ca salariat și dacă avea și alte tipuri de venituri, toate cele din urmă se cumulau în Declarația unică. Practic, Guvernul a împărțit tipurile de venituri pentru a nu putea probabil unele persoane care au cheltuieli sau pierderi ceva mai mari să-și reducă din plata către Stat.

Deși românii vor plăti mai mulți bani la CASS, serviciile de sănătate rămân la fel. Cum spune și consultantul fiscal Cornel Grama: „După mine și de două ori e mult și nu se justifică pentru că tot serviciile alea le primești... adică nici pe alea... că vii cu medicamentele de acasă în caz de vreo internare”.

Vezi și:

Modificări la PFA, PFI ori profesii liberale din 2024: ai sau nu venituri, plătești CASS / Ai și venituri din dividende? Atunci plătești separat pentru ele

Sursă foto: Dreamstime.com