Acțiunile Gabriel Resources au căzut luni cu peste 95% în primele ore de la deschiderea bursei din Toronto, ajungând de la 0,87 dolari canadieni pe acțiune, la 0,04. Această scădere vine după ce România a câștigat în dosarul Roșia Montană.

Roșia Montană Foto: Jean-Christian Tirat / Sipa Press / Profimedia

Diminuarea prețului acțiunilor cu peste 95% vine pe un volum de 2,5 milioane.

UPDATE: Compania a încheiat ziua cu o scădere de 97,7% și un preț de 0,02 dolari/acțiune, fiind un volum de 11,1 milioane.

UPDATE 20:44: Acțiunile se depreciau cu 97,1%, la 0,025 dolari canadieni/acțiune. Volumul era de 10,4 milioane.

UPDATE18:36: Volumul se apropie de 5 milioane, iar căderea s-a adâncit la 96,5%.

Compania a transmis un comunicat bursei din Toronto în care spune că mai are bani până în luna mai, fondurile disponibile în acest moment fiind de aproximativ 2,7 milioane dolari canadieni (2 milioane dolari americani).

„Gabriel va avea nevoie de finanțare suplimentară în cel de-al doilea trimestru din 2024 pentru a desfășura activități pe termen lung (care pot include, după caz, costurile unei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară să nu fie disponibilă pentru companie în condiții acceptabile sau să nu fie deloc disponibilă. Eșecul de a strânge fonduri va avea un impact negativ asupra situației financiare a companiei și capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se arată în informare.

Vineri seara, România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

O companie românească care deține acțiuni la Gabriel Resources avea luni seara o cădere de 14,75%. Este vorba despre BRK Financial Group ce are în portofoliul propriu 1.266.350 acțiuni emise de compania listată la Toronto Stock Exchange, acestea fiind achiziționate la pretul mediu de 0,39 CAD la finalul anului trecut.