Ministerul Finanțelor a venit cu unele clarificări în privința întreprinderilor legate, dar nu și în cazul asociaților care au dețineri în mai multe firme.

Cornel Grama - consultant fiscalFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Consultantul fiscal Cornel Grama explică o situație practică, considerând că va ieși haos.

“Avem două persoane Vasile din Cluj și Ilie din Bacău. La data de 31.12.2023 ei sunt asociați în două microîntreprinderi (A și B).

  • microîntreprinderea A din Bacau - 50% Vasile și 50% Ilie
  • microîntreprinderea B din Cluj - 100% Vasile

La data de 5 ianuarie 2024 Vasile cesioneaza părțile sale sociale din A lui Ilie.

Astfel, la data de 10 ianuarie 2024 situația era:

  • microîntreprinderea A din Bacău: 100% Ilie
  • microîntreprinderea B din Cluj: 100% Vasile

Conform Codului fiscal, Vasile fiind asociat la 31 decembrie 2023 în 2 microîntreprinderi cu mai mult de 25%, trebuie ca până la 31 martie 2024 să opteze ca doar o firmă să rămână la micro.

Evident că va opta pentru firma lui (adică B) și ce va zice în opțiune referitor la A?

Va zice că decide ca firma A, pentru care nu mai are niciun drept din punct de vedere juridic, să o treacă la impozit pe profit.

Deodată se trezeste Ilie din Bacău că firma lui e la impozit pe profit, deși el nu a solicitat niciodată acest lucru.

Cum poate Vasile să decidă pentru o firmă ce regim va avea fără să aibă nicio tangență cu acea firmă la momentul când optează?

Și dacă Ilie până la 31 martie 2024 a cesionat părțile lui sociale către Gheorghe din Arad?

Se trezeste Gheorghe că firma lui e trecută de ANAF la profit în baza opțiunii unuia care nu are nicio legătura cu firma lui. Aici e o chestie juridică.

Gheorghe din Arad, de exemplu, îl poate da în judecată pe Vasile sau ANAF pentru că i-a trecut firma la profit abuziv. El la 31 decembrie 2023 nici măcar nu era în firmă.

Se pare că nu s-au gândit la aceste aspecte, dacă vor lua data de referința pentru dețineri la 31.12.2023, iar la 31.03.2024 nu mai au nici un drept din punct de vedere juridic asupra altor societăți”.