Legislația în privința asocierilor dintre firme (introdusă prin OUG 115/2023) pentru a rămâne la impozit pe venit încurcă antreprenorii. HotNews.ro scria în urmă cu aproximativ două săptămâni despre o speță, Ilie și Vasile care au două firme, iar cei doi ar putea în final să se dea în judecată pentru a-și păstra calitatea de microîntreprinderi. Ba chiar ar putea să se judece cu ANAF.

TaxareFoto: Dwnld777 | Dreamstime.com

În acest sens vezi speța Ilie și Vasile: Ce haos iese cu asociații din mai multe microîntreprinderi: antreprenorii se pot da în judecată unii pe alții și pe ANAF

Consultantul fiscal Cornel Grama povestește pe pagina sa de Facebook despre faptul că acea situație a apărut în realitate.

O persoană i-a spus că a deținut acțiuni într-un procent de 50% la un SRL împreună cu o rudă. A ieșit din firmă efectiv și practic acum foarte mult timp, dar acea rudă nu a modificat actele firmei.

La scurt timp după ieșirea din vechea societate, și-a făcut propria firmă, tot un SRL, pe care o deține în proporție de 100%.

A solicitat acelei rude scoaterea din societatea sa, în ideea de a-și putea păstra modul de impozitare, cel de microîntreprindere. Acum nu mai face parte din societatea respectivă, a preluat altcineva acele acțiuni. Modificarea a fost făcută în acest an (2024), deci după 31 decembrie 2023.

Problema e că ar trebui să decidă care din cele două societăți să rămână pe impozit de microîntreprindere. Legea spune că trebuie să țină cont de situația existentă la 31 decembrie 2023.

Declarația trebuie depusă până pe 15 aprilie 2024.

Acum se pune problema: ce se întâmplă dacă nu cad de acord?

Ambele persoane vor să rămână pe impozit de 3% pentru că ambele societăți erau inițial pe acest tip de impozit.

Dacă ambele persoane depun declarație că vor să rămână pe acest tip de impozitare, va decide ANAF cine rămâne? Acea personă se întreabă: Pe ce criterii?

Consultantul fiscal Cornel Grama spune că se va ajunge ca antreprenorii să se dea în judecată unii pe alții sau chiar și pe ANAF pentru trecere abuzivă la impozit pe profit a unor firme.

Sursă foto: Dreamstime.com