Marii producători mondiali de bere speră că vremea călduroasă şi o serie de mari evenimente sportive care vor avea loc în vara acestui an îi vor ajuta să îşi revină după an 2023 dificil, relatează Bloomberg.

Bere servita la barFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Heineken NV, Carlsberg AS şi Anheuser-Busch InBev NV se numără printre producătorii de bere care vor beneficia dacă vremea bună va coincide cu Campionatul European de Fotbal 2024, care se va desfăşura în lunile iunie şi iulie, estimează analiştii citați de Bloomberg, potrivit Agerpres.

În general, campionatele europene de fotbal contribuie la creşterea vânzărilor de bere în Europa, în special în marile ţări, precum Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia şi Germania, susţine analistul Bloomberg Intelligence, Duncan Fox. Dacă aceste ţări vor ajunge în etapele finale ale turneului din acest an, aşa cum este de aşteptat, producătorii de bere ar putea beneficia de o creştere a volumelor de vânzări. Cotele la pariuri arată că aceste ţări sunt favorite, în frunte cu Anglia. Potrivit Statista, Germania, Marea Britanie şi Spania se numără printre primii 10 mari consumatori de bere la nivel mondial.

„Dacă vom avea un „scenariu de tip Goldilocks” (caracterizat printr-o creştere economică moderată şi o inflaţie scăzută, n.r.) al unei veri frumoase, Anglia joacă finala cu Italia, sau Anglia versus Franţa, desigur că asta ar ajuta foarte mult industria”, susţine analistul Barclays, Laurence Whyatt.

Producătorii de bere, inclusiv Carlsberg, se aşteaptă ca vremea mai bună să ducă la creşterea vânzărilor în vara acestui an, după ce ploile de anul trecut au făcut ca oamenii să evite cârciumile şi în cele din urmă să bea mai puţină bere. Directorul general de la Heineken, Dolf van den Brink a catalogat vara anului trecut drept una „dură”, din cauza ploilor abundente care au căzut în Europa în lunile iulie şi august şi care i-au ţinut pe oameni în casă. Berarii ar putea să beneficieze de o vreme mai bună în 2024, Administraţia de meteorologie din Marea Britanie prognozând o vreme mai caldă decât cea de anul trecut.

În schimb, pentru producătorii de coniac, votcă şi aperitive, perspectivele nu arată prea bine. Producătorii europeni de băuturi spirtoase au avut dificultăţi în a menţine performanţele din timpul pandemiei pe piaţa din SUA, unde ajutoarele financiare guvernamentale şi restricţiile privind izolarea la domiciliu au dus la o explozie a cheltuielilor consumatorilor pentru cocktailuri, spune Laurence Whyatt. În plus, producătorii europeni de băuturi spirtoase sunt mai expuşi pe piaţa din SUA decât berarii europeni.

„Exista o aşteptare că obiceiurile oamenilor se vor menţine, că dacă ai învăţat să prepari cocktailuri acasă vei continua să faci asta şi după terminarea carantinei. Dar ceea ce arată datele din ultimul an este că toată această creştere din timpul pandemiei s-a pierdut”, spune Laurence Whyatt.

Cu toate acestea, cocktailurile nu au ieşit complet din cursă. De exemplu, grupul britanic de distribuţie J Sainsbury Plc spune că se aşteaptă ca popularitatea băuturilor pe bază de rom şi tequila să crească, şi de asemenea se aşteaptă ca oamenii să înceapă să consume diferite tipuri de cocktailuri de tip Spritz, dincolo de versiunea clasică pe bază de Aperol. Şi deşi berea ar putea înregistra performanţe bune în această vară, este de asemenea mult prea vulnerabilă la inflaţie. Berarii au fost forţaţi să crească preţurile pentru a putea menţine veniturile pe creştere, pe măsură ce consumatorii reduc cantităţile pe care le consumă.