Curtea de Conturi a constatat că anumite persoane au vândut în 2022 mai mult de 50 de autoturisme second hand „din patrimoniul personal” și nu s-au declarat plătitori de TVA, deși au depășit plafonul de scutire de 300.000 lei.

MasiniFoto: Raytags, Dreamstime.com

Este vorba despre 7 persoane, dintre care una a fost verificată de ANAF Sector 1 (DFRFP București - Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice). De la acea persoană s-au recuperat 52.260 pentru tranzacțiile realizate în perioada 2017 – 2022.

„Din verificarea efectuată cu privire la persoanele fizice declarate ca fiind plătitoare de impozit pe venit din activități independente având ca obiect de activitate comerț cu autoturisme, s-a constatat că organul fiscal nu a procedat la identificarea contribuabililor care realizează venituri din vânzarea autoturismelor”, spune Curtea de Conturi.

Referindu-se la cele 6 persoane care au realizat fiecare peste 50 de tranzacții cu mașini second-hand, dar nu au fost verificate de ANAF, motivul invocat de Curtea de Conturi este faptul că „organele fiscale nu și-au exercitat rolul activ”.

Acele persoane ar fi trebuit să plătească, pe lângă TVA, și celelalte taxe care cumulat s-ar ridica la 187.514 lei, conform documentului menționat, suma fiind aferentă anului 2022.

Recomandarea Curții de Conturi a fost ca directorul general al DGRFP București să dispună structurii subordonate să stabilească pentru acele persoane obligațiile reale: TVA, impozit pe activități independente, precum și contribuțiile sociale datorate, respectiv înregistrarea creanțelor și urmărirea încasării.

Sursă foto: Dreamstime.com