Grecia trebuie sa se decida in privinta viitorului sau in zona euro si sa nu isi faca iluzii in legatura cu obligatiile care ii revin, a avertizat duminica ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de Mediafax. Intr-o declaratie pentru Bild am Sonntag, oficialul german a spus ca ajutorul financiar international este acordat cu conditii clare, pentru a ajuta statul elen sa aduca sub control problema datoriilor.

"Apartenenta la uniunea monetara este o oportunitate, dar si o povara grea. Masurile de corectie sunt foarte dificile. Grecii trebuie sa decida daca vor sa suporte aceasta povara", a declarat Schaeuble, adaugand ca "nimeni nu trebuie sa isi faca iluzii. Fara o evaluare pozitiva din partea troicii Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI), ca Grecia isi respecta angajamentele, viitoarea transa de imprumut nu poate fi platita".

Oficialul german a spus ca grecii trebuie sa prezinte date care sa dovedeasca faptul ca respecta planul de austeritate adoptat de Guvernul de la Atena.

Ministrul a incercat totodata sa respinga ingrijorarea legata de divergentele din coalitia aflata la putere in Germania privind Grecia, afirmand ca exista o majoritate clara in Parlament care sprijina consolidarea facilitatii, astfel incat votul pentru suplimentarea atributiilor Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, prevazut pentru 29 septembrie, va fi fara emotii.