Japonia a revenit la cresterea economica in trimestrul al treilea al acestui an datorita cresterii exporturilor si a consumului la cateva luni dupa cutremurul devastator din 11 martie, dar sfarsitul de an ar putea aduce noi presiuni asupra economiei nipone din cauza situatiei dificile a economiei globale, scrie presa internationala.

Dupa ce scazuse in continuu din al patrulea trimestru al lui 2010 pana in al doilea trimestru al lui 2011, Produsul intern brut (PIB) al celei mai puternice a treia economii din lume a crescut cu 1,5% in perioada iulie-septembrie 2011, comparativ cu perioada aprilie-iunie.

In ritm anual, cresterea a ajuns la 6,0%. Comparativ, economia SUA nu a urcat cu mai mult de 2,5 % in aceeasi perioada, scrie Le Monde.

Exporturile din arhipelag s-au reluat viguros, dupa socul din primavara provocat de cutremurul si tsunami-ul care au devastat regiunea Tohoku (nord-est). Acest dezastru naturalnua facutdoar 20.000 demorti si disparuti,dara distrus infrastructura sifabrici,a perturbatgrav activitatea companiilor de logisticasi a rupt caile de aprovizionare.