Evolutia din cel de-al treilea trimestru a depasit toate estimarile, mai crede fostul ministru de Finante. "Aici insa trebuie sa avem in vedere recolta exceptionala, in primul rand. Este posibil sa terminam anul cu o crestere a PIB-ului de cca 2%, datorita in principal agriculturii. Mai greu va fi in 2012 din cauza contextului international, deleveraging-ului practicat de banci si continuarii consolidarii fiscale (catre deficit de 2% din PIB).
- Desi pare mare, nu as folosi aceasta cifra pentru estimari in proiectiile viitoare
" Trebuie sa asteptam detaliile, sa vedem ce a condus catre aceste cifre. Desi pare mare, eu nu as folosi aceasta cifra pentru estimari in proiectiile viitoare. E mai degraba un caz exceptional, la fel ca cel de-al treilea trimestru din 2008", a explicat si economistul roman Florin Citu.
- Romania are un potential de crestere superior celui raportat la media UE-27 iar acest avantaj a fost exploatat mult sub potential in ultimii ani
Iar alte tari care au implementat masuri de austeritate, unele chiar foarte dure, de exemplu Letonia sau Estonia, au avut cresteri economice si mai accelerate la sfarsitul lui iunie 2011, de 5,7% si respectiv 8,4%. Romania are un potential de crestere superior celui raportat la media UE-27 iar acest avantaj a fost exploatat mult sub potential in ultimii ani. Urmarea unor politici economice potrivite ar trebui sa consolideze cresterea economica din T3 si in trimestrele urmatoare in pofida perspectivei mai putin optimiste privind avansul economiei UE", confirma pentru HotNews si Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.
- Avansul economic din cel de-al treilea trimestru s-a bazat pe productia agricola foarte buna din acest an
"Cresterea economica s-a bazat si pe productia agricola foarte buna din acest an. Nu cred ca vom mai inregistra o crestere a sectorului agricol la fel de mare in trimestrul IV, iar anul viitor nu cred ca va fi un an agricol la fel de bun ca 2011", a spus si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru la Money Channel.
Potrivit lui Dumitru, "exporturile vor incetini, cel mai probabil, in 2012. In zona euro indicii economici sunt in scadere. Putem anticipa o evolutie slaba a economiei romanesti, anul viitor".
Produsul intern brut al Romaniei a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 1,9% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2010, avansul a fost de 4,4%, in serie bruta, potrivit primelor estimari de marti ale INS.
Romania isi accelereaza dezvoltarea [anonim]
Basescu are dreptate cand cere prudenta si cheltuieli de la buget facute cu atentie, pentru a avea un deficit bugetar cat mai mic si a nu plati exagerat cu imprumuturile.
Ieri, CDS-ul Spaniei l-a depasit pe cel al Romaniei, Spania se imprumuta acum in euro cu circa 6%, in timp ce Romania poate lua bani cu 5,5% (dar tot e f. scump pt o tara ca a noastra).
E si asta un semn ca in Europa suntem considerati pe un trend pozitiv, de consolidare fiscala, reforme in administratia centrala si locala, investitii, etc.
Certitudinea e ca Romania s-a adaptat crizei si creste economic.
Incertitudinea e ca UE a devenit exportatoare de criza a datoriilor suverane si in 2012 nu este exclus sa asistam la evenimente grave, de genul iesirii Greciei din zona euro, falimentului Italiei sau Spaniei sau crearii unei UE cu mai multe viteze.
Lupta impotriva evaziunii fiscale, coruptiei si fraudei trebuie sa devina obiectiv strategic national, sa fie explicata importanta ei in permanenta, iar cetatenii trebuie incurajati sa sesizeze autoritatile de fiecare data cand observa asa ceva.
Controlul asupra cheltuielilor de la buget trebuie sa fie foarte strict, orice leu sa ajunga acolo unde isi va multiplica efectul de investitie.
Birocratia trebuie redusa, la fel numarul de functionari, ne-ar trebui reorganizare a judetelor pt a crea regiuni mari si puternice, capabile sa sustina financiar proiecte europene de anvergura, unde sunt atrase investitii mari si se creeaza locuri de munca.
Fonduri UE absorbite in cantitate mai mare ne-ar ajuta enorm, vom vedea ce va rezolva ministrul Leonard Orban, trebuie sa aducem lunar peste 500 milioane euro !
In rest, fiecare sa-si faca cu meticulozitate treaba in coltul lui, sa ne intrebam daca putem face si noi ceva pentru Romania (chiar si mici actiuni eco-civice de weekend), sa ne isterizam mai putin cu privire la faptul divers de prin diaspora (aia care ne trimite 2,5 miliarde/an), sa evitam tembeliziunile, sa facem sport si sa mancam sanatos..