Pierderile bancilor in trimestrul III, mai mari decat pe tot anul 2010. Care sunt bancile cu profitul afectat
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor citate, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, castigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.
Alte institutii de credit au revenit usor dupa ce anul trecut au anuntat rezultate foarte slabe.
UniCredit Tiriac Bank a anuntat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, de la cateva milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, cand au revizuit portofoliul si au constituit provizioane semnificative.
Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste castigul din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii costurilor cu provizioanele.
Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales in reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale si agentii, din care 40 au iesit din circuit in trimestrul al treilea.
La nivelul salariatilor ajustarea a fost mult mai putin abrupta, iesirile din sistem insumind 230 de angajati, de la 66.750 la 66.520 salariati.
In primele sase luni, profitul sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.
In aceasta perioada, 22 de institutii de credit au raportat un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decat a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit a fost concentrat in patru mari banci.
In acelasi timp, 20 de banci au inregistrat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.
Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Potrivit surselor citate, comisioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat comisioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Bancile incaseaza 30 de miliarde comisioane pe fondul acumularii de credite neperformante?
cineva in redactie ar trebui sa isi inainteze demisia si sa renunte la jurnalism.
articolul informeaza corect
Draga Adriane, daca ambele se termina in -ion nu se mananca cu aceeasi lingura :)
Ex simplist: daca iei un credit de 100 lei si platesti o perioada pana sa zicem ca mai ai de plata 65 lei si nu mai platesti, banca pune deoparte pana la 65 lei ca provizion. - pt ca nu sunt banii ei sunt bani imprumuati de la altii si trebuie a se asigure ca are de unde-i da inapoi. acu ai inteles ?
articolul ofera doar date statistice, care sunt ok, pacat ca nu sunt si interpretari mai detaliate ale acestora.
La cate credite cu buletinul au dat si cate bloace fara cumparatori au finantat imi vine greu sa cred ca au pierdut doar atat de putin... cu siguranta au invatat din vest fel si fel de scamatorii... precum off budget accounts..., ca sa nu mai adaug ca BNR le permite sa cumpere actiunile cladirilor ce nu se vind... iar mark to market nu se face.... Alchimia de adaunezi.. era mic copil pe langa asa zisa contabilitate bancara de azi... un adevarat hocus pocus de proportii giggantice ce scufunda intrega omenire in intuneric...
Plasarea pierderilor extrabilantier pare sa fie una dintre metode, nu sunt foarte bine pus la punct cu detaliile metodei, dar se pare ca e realtiv simplu sa ascunzi pierderile asa.
Daca nu au mai dat credite si le-au inchis cumva pe cele neperformante existente, evident ca profitul a scazut din cayuza scaderii costurilor cu provizioanele. Dar asta nu spune prea mult daca nu analizam in paralel si volumul imprumutirilor, precum si structura lor leu/valuta cel putin.
Pe scurt, bancile nu spun decat ce vor ele sa spuna.