Patru scenarii pentru reinventarea Europei

de V.O.     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2011, 19:29 Economie | Finanţe & Bănci


In spatele crizei euro pandeste o provocare fundamentala si mai serioasa: cvasi-colapsul sistemului politic al UE. Ascensiunea populismului anti-UE de-a lungul si de-a latul Europei i-a impiedicat pe politicienii continentului sa inteleaga proportiile provocarilor politice.

Interventii institutionale tehnocratice au provocat si mai mult populism. Liderii europeni sunt acum incapabili sa rezolve criza euro, deoarece ei pot forta doar solutii nepotrivite prin portite existente in Tratatul de la Lisabona.

In "Patru scenarii pentru reinventarea Europei", directorul Consiliului European pentru Relatii Externe, Mark Leonard, ofera un nou cadru pentru intelegerea crizelor de eficienta si de legitimitate ale Europei si examineaza obstacolele politice si legale din calea unei solutii in diverse state membre, noile sciziuni culturale din Europa si ascensiunea noilor forte populiste (inclusiv o discutie a noilor chestiuni germane si britanice). El prezinta diverse scenarii pentru rezolvarea crizei euro asa incat sa nu fie exacerbata criza cronica a declinului puterii europene.

 
Cea mai mare speranta de recastigare a credibilitatii Europene si de stopare a valului dezintegrarii ar putea sta in dezvoltarea raspunsurilor mai degraba politice decat institutionale la adresa argumentelor antieuropene ale populistilor.

Adevarata provocare va fi rezolvarea crizei acute a euro fara a exacerba, in acelasi timp, criza cronica a declinului puterii europene
 
 
Mark Leonard
Integrarea asimetrica va continua sa duca la tot mai multe solutii fara modificari ale tratatului. Aceasta este cea mai usoara solutie, dar risca sa esueze in rezolvarea crizei, exacerband rezistenta cetatenilor Europei si usurand trecerea de la o Uniune Europeana fondata pe reguli la una fondata pe putere.

O zona euro mai mica, eliminarea grecilor si probabil a altora, ar fi mai sustenabila si mai putin dureroasa, dar ar putea declansa un tsunami de panica. Aceasta ar rezulta in destramarea euro, o profunda recesiune si pierderea influentei UE in lume.

O uniune politica prin modificarea tratatului ar fi cea mai sustenabila si completa, dar este insotita de riscul unui esec spectaculos, de exemplu prin voturi de respingere in parlamente sau la referendumuri, ceea ce ar duce la dezintegrarea UE insasi.

Federalismul fara federalisti, intemeiat in jurul unei integrari mai profunde in cadrul eurozonei, dincolo de limitele tratatelor si institutiile europene existente. Dar acesta ar risca sa duca la aparitia unui "golf" in interiorul Europei si la marginalizarea UE-17 la nivel global.

Autorul argumenteaza ca UE si-a pierdut legitimitatea deoarece liderii sai nu pot sa actioneze. Dar motivul pentru care ei nu pot sa actioneze este ca UE are atat de putina legitimitate. El examineaza cele trei canale traditionale pentru intarirea participarii democratice si a legitimitatii - alegerea oficialilor europeni, referendumurile si deciziile nationale de retragere si neparticipare - si concluzioneaza ca fiecare dintre aceste cai ar putea sa faca Europa si mai greu de guvernat.

Cercetarea pentru "Patru scenarii pentru reinventarea Europei" se bazeaza pe interviuri cu inalti oficiali si personalitati politice din 19 state membre UE. Documentul este prima publicatie oficiala a noului proiect major al Consiliului European pentru Relatii Externe pe tema reinventarii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4616 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  scenarita (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 20:33)

  eurofil [anonim]

  "Ascensiunea populismului anti-UE de-a lungul si de-a latul Europei i-a impiedicat pe politicienii continentului sa inteleaga proportiile provocarilor politice. "
  Acest tip de aserţiuni propagandistice colportate fără jenă in peisajul nostru mediatic te determină să judeci in alţi termeni Centrala UE faţă de care este apreciat astăzi populismul populaţiei europene. Fără niciun contact cu realitatea aceşti agenţi ai centralismului antidemocratic susţin astăzi că orice opinie critică la adresa UE este obligatoriu anti-UE şi eurosceptică şi, culmea tupeului, o piedică in calea înţelegerii de către politicieni a platitudinilor cotidiene. Sărmanii politicieni sînt bruiaţi in meditaţia lor de euroscepticismul şi populismul populaţiei nemulţumite de activitatea Centralei şi d-aia nu mai pot emite panseuri inteligente şi politici salutare. Nici nu mai contează că in viaţa politică băştinaşă nici măcar nu există vreun partic eurosceptic, că niciun politician nu se riscă să ridice vocea la adresa politicilor integriste şi că unica stropşeală recentă a sosit ipocrit de la un politruc de stînga care cu o voce piaptănă delicat partenerii din grupul socialist pro-european, iar cu o alta, mai piţigăiată şi mai pitulată pe blog dezvăluie o închipuită 'mentalitate colonialistă' a potentaţilor de la bruxelles. Halal populism anti-UE pe meleagurile noastre. E pur şi simplu ruşinos să acuzi aşa ceva in presa de limbă română, unde nu-şi găseşte loc nicio personalitate politică pro-suveranitate naţională, pro-democraţie şi mai ales pro-federalism veritabil şi constituţional şi nu demagogic precum proiectul trîmbiţat de eurocentristul băsescu. Întreaga clasă politică neaoşă este pro-ue, pro-integrare accelerată, populistă la un nivel deşănţat in europenismul lor obedient, pro-statul social pînă-n pînzele albe ale creditării şi totuşi se găseşte cineva care să acuze euroscepticismul local. pur şi simplu...halucinant.
  • 0 (0 voturi)    
   trebuie explicat (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 21:41)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui eurofil

   mai bine ce inseamna acum UE si ce inseamna de fapt intarirea uniunii...
   UE este o uniune in care alegatorul propriu zis nu are putere decizionala prin reprezentantii lui. Intr-adevar, parlamentul european nu are initiativa legislativa, aceasta putere fiind data consiliului de ministrii si in special comisiei europene, ambele institutii non-elective. Parlamentul european este un organism enorm, scump si extrem de ineficient. Decizii cu privire la relatiile externe, politica economica, exporturi etc. se decid centralizat pentru un sistem de state cu identitati diferite. Unanimitatea se atinge prin compromisuri repetate astfel incat de cele mai multe ori decizii importante pentru unele state nu sunt luate sau sunt atenuate asa de mult incat devin fara efect. Cel mai grav insa este ca s-a realizat uniunea monetara. Euro a fost o greseala si criza actuala arata exact asta. Germania nu are aceleasi necesitati fata de o moneda ca spania sau irlanda, dar in timp ce germania a beneficiat de o moneda slabita de celelalte tari din jur, tari precum spania, italia etc. au avut de suferit. Nu cred ca au avut de suferit "din cauza" germaniei ci din simplul fapt ca nu s-au stiut orienta catre alte piete, dar asta e alta problema. Uniunea monetara fiind o greseala acum se pune problema iesirii unor tari din zona euro. Tratatele nu prevad asta... cum e posibil? Cine face tratate fara clauze de forta majora de ex? Dar ma gandesc, europenii s-au gandit la ceva atunci cand au proclamat euro? cred ca in afara de germania si UK toti erau sub influenta "visului european", ca sa nu zic a alcoolului... sa nu uitam insa de politica "ultra-centralista" europeana.... "castravetii strambi" si "apa care nu hidrateaza" fiind exemplele extreme... toate normele europene nu doar ca au distrus creativitatea fiecarei natiuni dar au si intarit un sentiment ultra-national... o fi bine? nu o fi bine? eu in esenta sustin exprimarea libera a valorilor nationale...
 • 0 (0 voturi)    
  dar sa vedem (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 21:49)

  atreus [anonim]

  ce se intampla la o "integrare mai puternica"... se va renunta si mai mult la identitatea nationala dar sa zicem ca asta nu ar fi asa grav... se vor introduce restrictii bugetare impuse si rigide care nu vor corespunde nicicum tuturor nevoilor tarilor europene... centralizarea politicilor fiscale va favoriza o singura tara, anume germania, care va avea un control asupra fiecarui aspect al economiei europene. E bine? E rau? nu cred ca germania va face vreun rau dar nici nu vom mai avea o identificare clara a valorilor nationale si a diversitatii in interiorul UE ori de asta se tem majoritatea europenilor. Apoi vine latura sociala: europa a fost o "creatie socialista" in care s-a decis ca "protejand" producatorii interni o sa facem europa competitiva pe plan mondial... cred ca nu mai trebuie sa dezvolt aberatia din aceasta afirmatie. De abia accesul direct si contactul direct cu "restul lumii" ar putea creste competitivitatea europeana. Rezultatul politicilor protectioniste europene (vezi agricultura franceza de ex) au dus la pierderea pietelor externe, preluate rapid de SUA si China. Mai mult, europa tinde sa devina piata de desfacere pentru produse chinezesti si americane. Protectia excesiva exercitata de europa pe de o parte si de guvernele nationale pe de alta parte a dus la atrofierea industriilor statelor. Germania o duce poate mai bine dar nu cred ca pentru foarte mult timp. Sigur, marilor exportatori le convine europa si Schengen dar asta nu corespunde altor nevoi...
 • 0 (0 voturi)    
  introducerea legislatiei cu privire la munca (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 21:52)

  atreus [anonim]

  Socialistii europeni au vrut reducerea duratei de munca si introducerea unei legi europene pentru asta. Protejarea locurilor de munca si protectionismul excesiv pe piata fortei de munca (contracte de durata nelimitata, garantii etc.) au dus deloc paradoxal la reducerea locurilor de munca si la cresterea somajului. 20% in spania? Culmea, responsabilii pentru asta dau vina pe imigranti... nimic mai gresit. Legile lor absurde au permis asta ...
 • 0 (0 voturi)    
  iata de ce exista euro-scepticism (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 21:52)

  atreus [anonim]

  si iata de ce nimeni nu iubeste europa cu adevarat...
 • 0 (0 voturi)    
  EU (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 21:57)

  M [anonim]

  Europa ar trebui sa se intoarca la bazele ei.. libera circulatie, comertul liber, piata de munca libera... si daca toate acestea functioneaza bine, atunci natural va veni si politicul si financiarul in comun... oamenii vor dori de la sine o evolutie in acest sens... insa politicienii au pus caruta in fata cailor... au fortat "uniunea" pe criterii politice, si au compromis ideea de "uniune"... iar oamenii si-au pierdut increderea in EU.... din pacate, politcienii UE au vrut numai o "contra-greutate" si un model asemanator la US... insa au dat-o in bara rau de tot pentru ca au fortat procesul prolitic si economic...
 • 0 (0 voturi)    
  europa e un continent... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 22:02)

  serban [anonim]

  dar unii il confunda cu o tara, in care resursele se distribuie inevitabil catre cei bogati iar creierele sint acaparate in scopuri personale...ca sa nu ajunga la altii. in rest totul e o joaca....care se va sfirsi prost...deja se incearca sa acceptam inacceptabilul....lo lume care de desfasoara inopinat fara securitate si stabilitate morala.
 • 0 (0 voturi)    
  5 (Joi, 24 noiembrie 2011, 6:34)

  acetil [anonim]

  5 scenarii pt reinventarea europei.ultimul fiind razboiul...din pacate
  • 0 (0 voturi)    
   din fericire.. (Joi, 24 noiembrie 2011, 10:13)

   hash [anonim] i-a raspuns lui acetil

   oamenii sunt mult mai putin dispusi sa moara pentru un ideal decat in oricare alte timpuri. razboiul are probabilitatea cea mai mica dintre toate scenariile.

   daca va fi un razboi, nu va fi un razboi intre natiuni, ci de alta natura - economic, politic, dar nu intre natiuni si nu cu arme conventionale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by