AUDIO Jurnalul Economic RFI - HotNews.ro: Proiectul de buget pentru 2012, aprobat de Guvern, ajunge astazi la Parlament
Proiectul de buget pentru 2012, aprobat de Guvern, ajunge astazi la Parlament
Proiectul de buget pentru anul 2012, aprobat in sedinta de vineri a Guvernului, va fi inaintat astazi Parlamentului. Proiectul va fi supus, mai intai, analizei comisiilor de specialitate din cele doua Camere, iar, la o data ulterioara, va fi introdus pe ordinea de zi din plen. Proiectul de buget pentru anul 2012 pleaca de la un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%. El a fost construit pe o baza reala si "putem spune ca avem o stabilitate a politicii fiscale", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Ministrul Finantelor a precizat ca veniturile vor avea o pondere de 33,7% din PIB, iar cheltuielile de 35,6%. Produsul Intern Brut este estimat la 579,6 miliarde de lei in 2012, a mai precizat ministrul. Cele mai mari cresteri bugetare fata de 2011 au fost prevazute pentru Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor si Ministerul Sanatatii. In schimb, au fost reduse bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Economiei si celui al Agriculturii. Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza un curs de schimb de 4,36 lei/euro, o inflatie medie anuala de 3,4% si o inflatie la sfarsitul anului de 3,5%. Bugetul a fost construit si pe o crestere a salariului mediu de la 2.026 lei la 2.117 lei. Numarul somerilor ar urma sa scada de la 445.000 in 2011 la 410.000 in 2012. Ministrul Finantelor a mai spus ca pentru anul viitor, cresterea economica se va baza pe constructii (crestere 3,6%), industrie (crestere intre 2,6 si 2,9%) si servicii (1,2%).
Emil Boc: In 2012 Romania are sansa reala sa atraga bani europeni, minimum 6 miliarde de euro. / Concerne mari, pe cale sa deruleze investitii de ordinul sutelor de milioane de euro in Romania
Romania are sansa reala, in 2012, de a culege bani europeni, minimum 6 miliarde de euro - in jur de 2,5 in agricultura si 3,5 din fondurile de coeziune, a declarat duminica premierul Emil Boc la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv. Primul ministru a explicat ca 90% dintre proiectele europene sunt in acest moment in faza de aprobare. "In 2012 nu mai pierdem timpul pe faza de depunere a proiectelor, ci culegem banii. Suntem in faza in care culegem roadele", a explicat Emil Boc. El a mai declarat ca mai multe concerne mari sunt pe cale sa deruleze investitii de ordinul sutelor de milioane de euro in Romania: "Sunt investitii de ordinul sutelor de milioane de euro, in IT de exemplu. Din motive de confidentialitate nu pot sa va dau numele. Un mare concern, cand isi face un plan de afaceri, se bazeaza pe confidentialitate pana la momentul startului acelei investitii in Romania", spune primul ministru.
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy pregatesc un nou pact de stabilitate care ar putea fi similar cu Acordul Schengen
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pregatesc masuri mai drastice, inclusiv un nou "pact de stabilitate" ce ar putea fi similar cu Acordul Schengen, pentru a combate criza datoriilor suverane, scrie presa germana, citata de Reuters. Citand surse din Guvern, jurnalistii germani anunta ca Franta si Germania sunt pregatite, daca este necesar, sa accepte o disciplina bugetara dura. Merkel si Sarkozy ar putea anunta planul de combatere a crizei in cursul acestei saptamani. Cei doi lideri europeni considera ca modificarea tratatelor Uniunii Europene ar fi un proces prea indelungat, motiv pentru care tarile din zona euro ar trebui sa se puna de acord intre ele, cat mai repede, asupra unui pact de stabilitate, care sa poata fi implementat inca de la inceputul anului 2012. Pactul ar putea fi similar cu Acordul Schengen, care permite circulatia nestingherita intre granitele Uniunii. Practic, tarile din acest pact ar trebui sa respecte reguli stricte privind deficitul bugetar si controlul bugetelor nationale.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU