Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Modificari in legislatia RCA in urma plangerii clientilor: Asiguratorii care nu isi respecta obligatiile RCA vor plati penalizari de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite, pentru fiecare zi de intarziere

Asiguratorii care nu isi respecta obligatiile RCA vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite. Prevederea a fost adoptata de conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Astfel, asiguratorul RCA este obligat sa plateasca o despagubire daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat persoana pagubita ca i-a respins pretentiile de despagubire. O alta modificare adoptata de Consiliul CSA prevede ca termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu, a declarat ca decizia de modificare a reglementarilor RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor, pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto.

Actiune concertata a principalelor banci centrale pentru sustinerea sistemului financiar

Actiune concertata a principalelor banci centrale pentru sustinerea sistemului financiar: Bancile Canadei, Angliei, Japoniei, Banca Centrala Europeana, Banca Centrala a Americii si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat actiuni coordonate pentru a-si extinde capacitatea de a furniza lichiditati sistemului financiar mondial. Anuntul a fost facut printr-un comunicat al BCE. Ziarul american Forbes scrie, insa, ca marti noaptea o "mare banca europeana" a fost aproape de intrare in incapacitate de plata. Forbes nu da numele institutiei, dar precizeaza ca "bancile europene, mai ales cele franceze, se bazeaza mult pe finantarea din pietele financiare". Jurnalistii de peste Ocean noteaza ca aceasta insolventa iminenta a fost motivul deciziei concertate a celor mai importante banci centrale de a scadea costul imprumuturilor in dolari, injectand astfel bani in piata. Prin acest acord, bancile au convenit sa reduca cu 0,5 puncte procentuale dobanda pentru liniile de finantare in dolari pana in februarie 2013. Totodata, bancile centrale au anuntat ca de acum vor putea oferi linii de finantare si in celelalte monede nationale ale tarilor care participa la acest acord, nu doar in dolari. Astfel, BCE va putea sa ofere, pe langa dolari, si linii de finantare in yeni, franci elvetieni si dolari canadieni catre institutiile financiare din zona euro. Raspunsul pietelor la acest acord a fost rapid, iar cele mai importante burse europene au inregistrat miercuri cresteri de peste 3%, la cateva ore dupa anunt.

Olli Rehn: Urmatoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro

Europa se confrunta cu 10 zile cruciale pentru salvarea zonei euro, dupa ce oficialii europeni au decis sa sporeasca resursele Fondului European de Stabilitate si au recunoscut ca ar putea apela la Fondul Monetar International pentru a evita un dezastru financiar. Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca "intram intr-o perioada critica de zece zile pentru a gasi o rezolvare la criza din Uniunea Europeana". Ministrii de finante din zona euro au convenit marti seara asupra detaliilor planului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara, insa nu au putut preciza volumul resurselor din cauza inrautatirii rapide a conditiilor din piata. Randamentul obligatiunilor emise de Italia si Spania si-au reluat miercuri cresterea, in conditiile in care pietele considera ca masura adoptata de oficiali nu este suficienta.

Raport: Costurile de imprumut ridicate ale Italiei ar putea duce la o criza de lichiditate si la intrarea in insolventa a tarii

Costurile de imprumut ridicate ale Italiei ar putea duce la o criza de lichiditate si la intrarea in insolventa a tarii. Avertismentul a fost lansat de ministrii europeni de finante, transmite The Guardian, care citeaza un raport confidential al Comisiei Europene si al Bancii Centrale Europene. Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit la Bruxelles, in incercarea de a solutiona cea mai grava criza cu care s-a confruntat Uniunea Europeana. In cadrul acestei intalniri, premierul si ministrul de finante al Italiei, Mario Monti, a prezentat stadiul adoptarii masurilor de austeritate menit sa salveze Italia si sa sustina moneda euro. Raportul celor doua institutii arata, insa, ca Monti trebuie sa adopte masuri suplimentare.