Inflexibilitatea politicii europene a cancelarului Angela Merkel, mai ales opozitia sa fata de euro-obligatiuni, a generat sambata critici si ingrijorare in Germania, fostul cancelar Helmut Schmidt acuzand-o chiar ca izoleaza tara, potrivit AFP.

"Nu putem exclude categoric recurgerea la euro-obligatiuni. Ele ar putea deveni indispensabile", a afirmat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger pentru cotidianul Die Welt.

Sub titlul "Cat va mai rezista Merkel presiunilor", cotidianul conservator scrie ca Oettinger se raliaza opiniei majoritare din cadrul zonei euro, in timp ce dna Merkel a respins inca o data euro-obligatiunile ca remediu pentru criza din zona euro, intr-un discurs de vineri in fata Bundestag-ului.

Cu ocazia unui forum economic desfasurat vineri la Hamburg, fostul cancelar social-democrat Helmut Schmidt (SPD), 92 de ani, i-a reprosat Angelei Merkel ca pune tara in pericol

"Cu politica sa, Merkel a izolat Germania", a spus el.

Saptamanalul Der Spiegel scria sambata ca "presiunea asupra lui Merkel creste", dat fiind faptul ca Parisul si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sunt in favoarea euro-obligatiunilor.

Cancelarul Angela Merkel se intalneste luni, la Paris, cu presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru a elabora propuneri vizand iesirea Europei din criza. Liderii europeni se vor intalni la 8-9 decembrie, la Bruxelles, pentru a gasi un raspuns la criza datoriei.