Agricultura, vanatul si silvicultura, pescuitul si piscicultura a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 22,1%, urmata de constructii (+6,9%) si industrie (+5,9%), arata INS intr-un comunicat difuzat marti dimineata. Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,4%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,2%).

Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in alte activitati de servicii (-3,1%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,5%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2011 cererea interna a crescut cu 5,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 2,8%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 0,5 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+10,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+8,9%).

Mai jos aveti o comparatie intre PIB-ul Romaniei si cel al lumii

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2011 a fost de 388651,4 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din anul 2010. Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+16,4%) si industrie (+6,8%). Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+1,8%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,1%).

Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,7%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,0%) astfel incat consumul final total s-a mentinut constant in perioada 1.I-30.IX 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,4 puncte procentuale.

PIB si populatie

Produsul intern brut trimestrial la pret de piata (PIBT) reprezinta rezultatul final al activitatii de productie al unitatilor productive rezidente, in decursul unei perioade, respectiv un trimestru. Produsul intern brut trimestrial la pret de piata se estimeaza prin doua metode: fie prin metoda de productie, fie prin cea a cheltuielilor. Principalele surse de date utilizate pentru estimarea produsului intern brut trimestrial:

- surse statistice: anchete infra-anuale privind productia industriala, de constructii, servicii, comert; contul de productie al agriculturii; anchete infra-anuale privind castigurile salariale si efectivul de salariati;

- surse financiar-contabile: bilanturi contabile ale institutiilor financiare;

- surse administrative: executia bugetului de stat si a bugetelor locale, precum si a bugetului asigurarilor sociale de stat; balanta de plati.

Produsul intern brut trimestrial se estimeaza in preturi curente, in preturile perioadei corespunzatoare din anul precedent si in preturi medii ale anului 2000. Estimarile in preturile medii ale anului 2000 se calculeaza prin inlantuirea indicilor de volum.

Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive. Pentru ajustarea seriilor principalelor agregate pe baza carora se estimeaza PIB prin metoda de productie si metoda cheltuielilor, se utilizeaza un pachet de programe care realizeaza estimarea efectului sezonier (evenimente care se intampla in acelasi moment, cu aceeasi magnitudine si directie in fiecare an, cum ar fi: anotimpuri, vacante etc., a numarului de zile lucratoare diferit de la o luna la alta si efectului calendarului (Pastele ortodox, an bisect si alte sarbatori nationale) precum si identificarea si corectarea valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa.

Conturile nationale trimestriale din Romania prezinta, in general, o puternica sezonalitate, zilele lucratoare si calendarul neavand efect semnificativ. Din acest considerent nu este necesara aplicarea de metode de ajustare pentru aceste doua componente.

Seria ajustata sezonier s-a obtinut prin eliminarea din seria bruta a efectului sezonier, cu ajutorul unor coeficienti de corectie, stabiliti in functie de modelul de regresie folosit (aditiv sau multiplicativ). Modelul aditiv sau multiplicativ folosit pentru regresie este identificat automat de programul Demetra in functie de natura seriilor supuse ajustarii.