Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy avertizat joi ca Europa nu va avea "o a doua sansa" daca nu va ajunge la un acord, in cadrul summitului de la Bruxelles, asupra reformei guvernantei economice, relateaza AFP.

"Trebuie decis imediat. Cu cat vom intarzia sa luam aceasta decizie, cu atat ea va fi mai costisitoare, cu atat va fi mai putin eficienta (...) Daca vineri nu vom avea un acord, nu vom mai avea o a doua sansa", a spus presedintele Frantei, in fata congresului Partidului Popular European (PPE) care are loc la Marsilia, cu cateva luni inainte de deschiderea unui summit european considerat crucial.

El a reamintit ca Franta si Germania se pronunta in favoarea unui acord in cadrul celor 27 de tari ale Uniunii Europene dar a repetat voita celor doua tari de a semna, in caz de dificultati, un acord doar cu cele 17 state membre ale Zonei Euro.

"Am vrea 27, dar daca in interiorul celor 27 vor interveni blocaje vom trece la 17", a precizat acesta.

"Niciodata Europa nu a fost atat de necesara, niciodata ea nu a fost atat de mult in pericol. Niciodata atat de multe tari au vrut sa adere la Europa, niciodata riscul exploziei Europei nu a fost atat de mare", a subliniat Sarkozy, cu cateva ore inainte de deschiderea summitului de la Bruxelles.

"Avem cateva saptamani pentru a decide deoarece timpul lucreaza impotriva noastra", a adaugat presedintele francez.

El a afirmat ca s-au facut doua greseli in momentul introducerii monedei unice: lipsa unei guvernante economice si faptul ca unele tari au intrat in Zona Euro in momentul in care nu erau pregatite pentru acest lucru.

Franta si Germania urmeaza sa le prezinte joi tarilor din UE un proiect comun de revizuire a tratatelor europene care intareste considerabil disciplina bugetara impusa statelor.