Datele provin din bancile centrale nationale plus Banca Centrala Europeana. Mai intai, despre bancile noastre si apoi si despre ale lor. La noua luni din 2011, pierderile depasesc 200 milioane de euro, pe total sistem. Cam jumatate dintre banci inregistreaza pierderi iar cealalta jumatate, profit. Profitul facut de cele victorioase e mai mic decat pierderea celorlalte, asa ca daca tragem linie ne da ceva cu minus. La fel ca anul trecut. Daca impartim ROE pe segmente, obtii graficul de mai jos, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Ce ne spune el? Ca in criza, asa cum era de asteptat, numarul bancilor cu ROE sub zero a crescut. 2008 si 2009 au fost anii cei mai negri din acest punct de vedere. Din 2010, cresterea devine mai lenta. Evident, bancile cu ROE peste 20% a coborat abrupt.

Graficul numarul doi. Operating profit/ total assets.

Stam peste Polonia, Cehia si Bulgaria. Primele luni din 2009 au adus o consistenta scadere. Din iulie, treburile parca au inceput sa se miste, mai putin in Cehia.

Graficul numarul trei. Neperformantele.

Bulgarii stau cel mai prost. In Polonia, din aprilie 2010, au inceput sa scada. Bine, Polonia sta mai bine in mai multe privinte, dar asta e o alta tema.

Al patrulea grafic. Capital buffer. Aici suntem de departe cei mai buni. Multe comentarii nu sunt de facut.

Al cincilea. Veniturile nete din spezele bancare. Scad, ceea ce poate insemna (dar nu inseamna, doar glumeam) intensificarea concurentei bancare.

Mai aveam cateva grafice, cum ar fi cel legat de cheltuielile operationale (suntem sub Cehia si Bulgaria, dar mult peste Ungaria si Polonia), ori cel legat de staff expenses. Pe asta parca ar merita sa-l pun…

Si gata. Restul, intelegeti dumneavoastra…

Citeste si comentaza pe blogul Hymerion.ro