Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Seful BCE, Mario Draghi: Statele care ar abandona euro si si-ar deprecia propria moneda ar crea inflatie si nu ar scapa de nevoia reformelor structurale

Tarile care ar abandona zona euro si si-ar deprecia propria moneda ar crea inflatie accelerata si nu ar scapa de nevoia reformelor structurale, in conditiile in care ar avea de infruntat dificultati economice si mai mari, este de parere Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene. "Pentru membrii ramasi in zona euro, legislatia UE ar fi incalcata, iar asemenea situatii nu pot avea un final predictibil", a spus presedintele Bancii Centrale Europene.

Saxo Bank: Cele mai socante 10 predictii pentru 2012

Australia va intra in recesiune, 50 de banci centrale ar putea fi nationalizate in Europa, iar actiunile Apple vor scadea cu 50% fata de valoarea de varf din anul 2011 - sunt doar cateva dintre predictiile socante ale Saxo Bank pentru anul 2012. "Predictiile Socante au fost pregatite in spiritul incurajarii investitorilor sa gandeasca outside the box si sa se pregateasca pentru evenimente surprinzatoare. A gandi outside the box este rareori un exercitiu confortabil, dar la fel de neplacut este sa te trezesti cu o surpriza urata pentru care nu erai pregatit deloc", explica Steen Jakobsen, economist-sef la Saxo Bank. "Daca unele dintre aceste predictii s-ar adeveri, anul 2012 ar deveni unul de cotitura. Ne dorim sa nu avem dreptate in judecatile noastre negative, insa asta se va intampla numai daca se va schimba ceva in paradigma manipulata de guverne si bancile centrale", mai spun reprezentantii Saxo Bank. Predictiile nu sunt prognoze în adevăratul sens al cuvântului, dar sunt importante pentru investitori, care ar trebui să le acorde o oarecare importantă. Printre predictiile socante se numara scaderea la jumatate a valorii actiunilor Apple, intrarea Australiei in recesiune sau dublarea pretului graului. In plus, un candidat inca neanuntat ar putea ajunge la Casa Alba, 50 de banci centrale europene ar putea fi nationalizate iar Suedia si Norvegia ar putea deveni un nou paradis bancar, înlocuind astfel Elvetia.

Saab intra iar in faliment

Compania olandeza Swedish Automobile, care detine Saab, a anuntat ca producatorul auto suedez a aplicat la Curtea din Vanersborg pentru a intra in faliment in dimineata zilei de luni. Astfel, la doi ani de la o alta intrare in faliment, cand General Motors a decis sa vanda sau sa lichideze compania, Saab isi vede din nou drumul pavat catre disparitie. Saab s-a mai aflat in procedura de reorganizare de mai multe ori in ultimii doi ani, insa asta doar pentru a castiga timp in obtinerea de finantare. De aceasta data, compania chineza Youngman, vazuta ca cea care va salva Saab, a anuntat ca reorganizarea companiei auto si finantarea nu au putut fi duse la bun sfarsit. Acest anunt al Youngman vine dupa ce General Motors a anuntat ca se opune vanzarii Saab catre chinezi. In calitate de fost proprietar, GM are drept de preemptiune in cazul actiunilor Saab si se pare ca a utilizat acest instrument legal pentru a opri vanzarea producatorului auto suedez catre companii auto din China.

Un print din Arabia Saudita a cumparat actiuni in valoare de 300 milioane dolari la Twitter

Un print din Arabia Saudita a cumparat prin intermediul unui holding local o participatie in valoare de 300 milioane dolari la site-ul de micro-blogging Twitter. Arabii spun ca au analizat mai multe luni situatia pana sa ia decizia de cumparare, insa nu s-au dat cifre legate de participatia achizitionata. Holding-ul, care detine si 7% din News Corp, spune ca decizia a fost luata dupa cateva luni de analize si adauga ca a facut o miscare strategica intr-un domeniu extrem de important, care va avea un impact important la nivel global.