Cel putin doua banci de anvergura mondiala au luat masuri pentru a fi pregatite sa efectueze tranzactii in vechile monede ale tarilor din Zona Euro, in conditiile in care criza datoriilor europene s-a intensificat in ultimele luni, scrie Wall Street Journal, in editia de vineri, preluata de agentia AFP.

Aceste banci au incercat sa creeze sisteme care sa permita tranzactii in monede precum lira italiana sau drahma, dar s-au confruntat cu dificultati, afirma cotidianul economic, care citeaza surse apropiate dosarului.

Responsabilii tehnici ai acestor banci au contactat Swift, firma belgiana care gestioneaza reteaua utilizata pentru tranzactiile financiare internationale, cu scopul de a obtine sprijin tehnic si coduri ale devizelor necesare pentru pregatirea sistemelor de securitate, in cazul in care Zona Euro se prabuseste, au explicat sursele citate.

Dar Swift a refuzat sa ofere aceste informatii, de teama ca ar putea alimenta speculatiile si fragiliza si mai mult Zona Euro.

Potrivit cotidianului american, bancile studiaza toate aspectele impactului pe care l-ar avea iesirea uneia sau mai multor tari din Zona Euro, de la acordurile de credit si pana la securitatea personalului lor din aceste tari.