Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Politica fiscal-bugetara a Guvernului Ungureanu: "Preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor", reducerea temporara a cotei de cofinantare cu 10 puncte procentuale si "analiza modalitatilor de taxare a marilor averi"

Programul de guvernare al Guvernului Mihai Razvan Ungureanu prevede o "preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru", dar si promisiunea analizarii modalitatilor de taxare a marilor averi. In program mai este mentionata si introducerea in legislatie a unui nou regulament al Uniunii Europene care ar permite reducerea temporara a cotei de cofinantare la proiectele europene cu 10 puncte procentuale, masura ce ar facilita absorbtia fondurilor europene. O alta prevedere de politica fiscal-bugetara prevazutain programul de guvernare al Guvernului Ungureanu este reducerea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in anul 2012. Noul Guvern isi propune si reducerea numarului taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal, de la 237 in prezent la cel mult 100.

Programul economic al Guvernului Ungureanu: Mentinerea "de principiu" a tintei de aderare la euro in 2015, obiectiv "adaptat la realitatile economic-financiare

Obiectivul adoptarii de catre Romania a monedei euro in anul 2015 este specificat in programul de guvernare al Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, dar cu specificatia "de principiu". De asemenea, in program se arata ca obiectivul 2015 este "adaptat la realitatile economic-financiare". Mentiunile privitoare la tinta de aderare la zona euro apar intr-un draft al programului de guvernare, obtinut de HotNews.ro din surse apropiate Coalitiei de guvernare.

Mugur Isarescu: Romania nu ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu FMI

Romania nu ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor, iar noua ancora poate fi reprezentata de acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu. In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale a declarat recent ca autoritatile de la Bucuresti negociaza cu institutia financiara internationala un acord preventiv in valoare de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii.

Durata maxima a procedurilor care permit abonatilor de telefonie sa isi pastreze numarul atunci cand isi schimba furnizorul s-ar putea reduce de la 10 la 3 zile lucratoare

Durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii numerelor de telefon, adica a posibilitatii unui abonat de a isi pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul de servicii, s-ar putea reduce de la 10 la 3 zile lucratoare, conform unui proiect de decizie supus consultarii publice, miercuri, de catre Autoritatea de reglementare in comunicatii. In 2011 au fost portate peste 260 de mii de numere, in crestere cu 17% fata de anul anterior, conform datelor autoritatii, care nu ofera insa si cifrele legate de operatorii care au castigat cele mai multe numere din retelele concurente. Conform proiectului de decizie, se reduce semnificativ termenul in care furnizorul trebuie sa raspunda unei cereri de portare, de la 4 zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia. Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene. Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare a fost de asemenea redusa la 4 ore in loc de 5 (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila). In practica, durata intreruperii serviciului este de aproximativ o ora.