Banca americana Lehman Brothers Holding a anuntat, marti, ca iese oficial din procedura de faliment inceputa in septembrie 2008 si ca va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori incepand cu 17 aprilie, potrivit Reuters. Lehman Brothers va onora datorii in valoare de circa 65 miliarde de dolari, din totalul de 300 de miliarde de dolari ceruti de creditori.

La trei ani dupa prabusire, banca redusa considerabil ca dimensiuni va incepe etapa finala a procesului de faliment, onorarea obligatiunilor catre creditori printre care se numara firme precum Goldman Sachs Group Inc., Paulson & Co. Cererile depuse de creditori insumeaza peste 300 de miliarde de dolari.

Intr-o declaratie de presa a Lehman Brothers se arata ca banca va plati initial creditorilor circa 10 miliarde de dolari. O a doua transa de plati este programata pentru septembrie 2012, urmand ca banca sa isi achite apoi treptat restul datoriilor.

Lehman Brothers a depus cererea de intrarea sub protectia legii falimentului pe data de 15 septembrie 2008, cand avea active de 639 miliarde de dolari. Falimentul Lehman Brothers a fost considerata drept catalizatorul care a declansat criza financiara globala.

Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat in decembrie de un tribunal american pentru falimente. Fosta banca de investitii are disponibile lichiditati de circa 18 miliarde de dolari si ar putea, relateaza pubicatia Bloomberg citata de Mediafax, sa plateasca initial creditorilor 12-14,7 miliarde de dolari, in functie de cat capital are nevoie ca rezerva pentru litigii.

Dupa prabusirea grupului energetic american Enron, un alt faliment important din Statele Unite, investitorii au primit 53 de centi pentru fiecare dolar. Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata catre creditori a 18 centi pentru un dolar, in urmatorii cativa ani.

Compania, ale carei active principale au fost preluate de banci, printre care Barclays, nu va relua deocamdata activitatile si va continua sa isi lichideze detinerile sub conducerea unui nou consiliu de administratie, se arata intr-un comunicat al Lehman Brothers citat de agentia de presa.