Datele finale confirmate luni arata ca Italia este in recesiune, evidentiind dificultatile pe care trebuie sa le infrunte guvernul tehnocrat condus de Mario Monti, informeaza Reuters.

Italia a avut o scadere a economiei de 0,7 procente in cel de-al patrulea trimestru al anului 2011, dupa contractia din al treilea trimestru, de 0,2%. Monti, care a stabilit in decembrie un plan de austeritate de 33 de miliarde de euro si lucreaza acum asupra unor reforme care sa sprijine cresterea economica, se va intalni marti, la Roma, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% in ultimul trimestru din 2011, insa analistii se asteapta ca cea mai mare economie a Europei sa se ridice din nou in acest an, in timp ce pentru Italia vestile sunt pesimiste.

Consumul redus din Italia, cea de-a treia economie a zonei euro, a cantarit mult in cel de-al patrulea trimestru, in acelasi timp inregistrandu-se si un declin al investitiilor si stocurilor. Doar exportul net a avut o contributie pozitiva.

"Cererea interna este veriga cea mai slaba, aceasta fiind lovita puternic de catre consolidarea fiscala", a afirmat Paolo Mameli de la Intesa Sanpaolo, care se asteapta ca produsul intern brut sa scada cu o rata similara si in primul trimestru al anului 2012.

Institutul national de statistica italian a spus ca PIB-ul a scazut cu 0,4% in trimestrul patru fata de acelasi trimestru al anului precedent, revizuind estimarea initiala de - 0,5%. Indicatorii economici arata o continuare a incetinirii economice si o mare parte din 2012 in Italia, care a fost cea mai lenesa economie din zona euro in ultimul deceniu.

Ultimele date cu privire la evolutia economiei zonei euro au aratat ca aceasta a scazut cu 0,3 procente in trimestrul patru fata de trimestrul trei, in timp ce fata de acelasi trimestru al anului 2010 a avut o crestere de 0,7.

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica a comunicat luni ca exista semne ale unei imbunatatiri economice in zona euro.

Analistii chestionati de Reuters in ianuarie se asteapta ca PIB-ul sa scada cu aproape 0,6 procente in primul trimestru din 2012. Datele publicate saptamana trecuta au aratat ca productia industriala a fost mai slaba decat se astepta in luna ianuarie, avand un declin de 2,5%. Banca centrala a Italiei a previzionat o contractie de 1,5% pentru intreg anul 2012, mult peste estimarea oficiala a guvernului, care arata o scadere de doar 0,4%.

Masurile de austeritate implementate de guvernul Monti, care includ taieri de cheltuieli, majorari de taxe si reforma pensiilor, vizeaza echilibrarea bugetului in 2013, desi criticii spun ca acestea vor apasa ratele de crestere ale Italiei, aflate deja la un nivel extrem de jos.

Ingrijorarile pietelor cu privire la sustenabilitatea datoriei publice a tarii, in valoare de 1,9 trilioane de euro, au fost calmate de cand Monti l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi in luna noiembrie a anului trecut, iar randamentele titlurilor de stat italiene pe 10 ani au coborat sub pragul de 5 procente, de la nivelul de 8%, la care se gaseau la finalul lui 2011.

In prezent, Monti lucreaza asupra masurilor de stimulare a economiei si guvernul sau se intalneste luni cu sindicatele si angajatorii pentru a discuta cu privire la reforma pietei fortei de munca pentru a implementa masurile de liberalizare anuntate in ianuarie.