VIDEO Christine Lagarde: Economia globala se redreseaza; raman riscurile datoriilor ridicate şi preţului petrolului
"Poate ca economia globala este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spatiu de manevra si nu este loc pentru greseli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum.
Lagarde a afirmat ca au inceput sa apara semne de stabilizare datorita masurilor luate in urma crizei financiare mondiale.
Ea considera ca indicatorii economici din SUA arata ceva mai bine, iar UE a facut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia.
"Datorita acestor eforturi colective, economia mondiala a facut un pas inapoi de la marginea prapastiei si avem motive sa fim mai optimisti. Totusi, optimismul nu trebuie sa ne induca un sentiment fals de siguranta. Exista inca riscuri economice si financiare majore cu care trebuie sa ne confruntam", a avertizat directorul general al FMI.
Lagarde a facut referire la sistemul financiar fragil, afectat de nivelul ridicat al datoriei publice si private din tarile dezvoltate, ca principal risc pentru stabilitatea economica mondiala, notand ca necesarul de finantare si refinantare pentru acest an din sectorul public si sectorul bancar din zona euro reprezinta aproximativ 23% din PIB.
"In al doilea rand, pretul ridicat al petrolului devine o amenintare pentru cresterea economica globala. In al treilea rand, exista un risc tot mai mare ca activitatea economica din statele emergente sa incetineasca pe termen mediu", avertizeaza seful FMI.
Oficialul a adaugat ca problema somajului in randul tinerilor trebuie rezolvata, iar statele dezvoltate trebuie sa pastreze o politica fiscala echilibrata, sa continue reformele din sectorul financiar, reformele structurale si cele institutionale pentru a repara pagubele lasate in urma de criza si pentru a imbunatati competitivitatea.
Adresandu-se statelor cu economii emergente, Lagarde a spus ca este nevoie de politici economice de aparare fata de consecintele crizelor prin care au trecut in ultimii ani economiile avansate, precum si de masuri de prevenire a "supraincalzirii".

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Aceste definitii pot continua la nesfarsit, in limitele dictionarului, fara a uita de intreoperabilitatea, de relatiile existente intre acestea. Fiecare din aceste definitii sunt sustinute , in parte, de cate un volum urias de ratiuni.
In incercarea de a le aranja frumos in raft, ,,savanti" precum Lagarde, o sa se trezeasca cu toata stiinta in cap. Ce usor este sa spui ,,stabilitate globala", cand, in fapt, este imposibil sa apreciezi sau sa controlezi o ,,economie globala".
Din cate stiu, consumatorii de porumb de peste ocean, au depasit pragul datoriei publice. Europenii, nu sunt departe de faliment. Balonul Chinei s-a spart. Pretul petrolului? Pai, deh!
Acestea sunt rezultatele unui control impropriu.
Lasate in voie, economiile s-ar descura de minune, cu cresterile si corectiile inerente.
Mai degraba, FMI, este interesat, pe cat posibil, de salvarea valutelor.
Eu sper ca optimismul ei sa aiba in spate niste date economice si nu financiare.