In ultima perioada, mai ales dupa izbucnirea crizei financiare, au fost vehiculate tot mai mult numele celor doua institutii financiare internationale, Banca Mondiala (BM) si Fondul Monetar International (FMI). Care sunt diferentele dintre cele doua institutii?, se intreaba The Daily Telegraph.

In acelasi timp, in aceasta perioada se stabileste si persoana care sa conduca Banca Mondiala. Conform site-ului institutiei internationale cei nominalizati pentru presedintia Bancii sunt: Jim Yong Kim, de nationalitate americana si presedinte al Colegiului Dartmouth, New Hampshire; Jose Antonio Ocampo, de nationalitate columbiana si profesor la Universitatea Columbia, New York; Ngozi Okonko-Iweala, de nationalitate nigeriana si coordonator al ministerului economiei si al finantelor din Nigeria. Presedintele va fi selectat prin consens pana la intrunirile din aceasta primavara, in urma interviurilor formale pe care cei trei candidati le vor avea cu directorii executivi.

Banca Mondiala

BM nu este o banca in sensul obisnuit al cuvantului, ci si un partener al statelor care are drept scop reducerea saraciei si sustinerea dezvoltarii. Aceasta este compusa din doua institutii administrate de 187 de state membre: Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID). BIRD are ca obiectiv reducerea saraciei in statele cu venituri medii si in cele cu bonitate (capacitate de rambursare a imprumuturilor) scazuta, in timp ce AID se concentreaza exclusiv pe cele mai sarace state din lume.

Fondata in 1944, Banca Mondiala are sediul la Washington si are mai mult de 9.000 de angajati in peste 100 de state. Banca ofera imprumuturi la rate reduse ale dobanzii, credite fara dobanda si diferite subventii pentru economiile in dezvoltare. Aceste fonduri sprijina educatia, sanatatea, administratia publica, infrastructura, dezvoltarea sectorului financiar si privat, agricultura, mediul natural si managementul resurselor in aceste economii. Unele dintre proiecte sunt cofinantate si de catre guvern, bancii comerciale, agentii pentru creditarea exporturilor sau alti investitorii din sectorul privat.

De asemenea BM sustine tarile in dezvoltare prin consultanta politica, cercetare, analize si asistenta tehnica. Cele 187 de tari membre sunt reprezentate de catre un Consiliu al Guvernatorilor, decidentul final in ceea ce priveste politicile BM. In general, guvernatorii sunt ministri de finante sau ministri ai dezvoltarii din statele membre. Acestia se intrunesc o data pe an la intalnirile anuale ale consiliului guvernatorilor. Guvernatorii stabilesc misiuni specifice pentru cei 25 de directori executivi care lucreaza in cadrul Bancii.

Principalii cinci membri - Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie si SUA - numesc un director executiv, in timp ce celelalte state sunt reprezentate de 20 de directori executivi alesi. Traditional, conducerea Bancii Mondiale revine Statelor Unite ale Americii, iar cea a FMI europenilor.

Fondul Monetar International

Principalul obiectiv al FMI este de a asigura stabilitatea sistemului international monetar si sistemului financiar. Acesta ajuta la rezolvarea crizelor financiare si lucreaza cu statele membre pentru a incuraja cresterea economica si a reduce saracia. FMI a fost creat in iulie 1944 la Bretton Woods - New Hampshire, in nord-estul Statelor Unite, unde s-au intrunit reprezentantii a 45 de state si au stabilit un cadru de cooperare economica internationala care sa functioneze dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Acestia au considerat ca un asemenea cadru general a fost necesar pentru a evita repetarea unor politici economice dezastruoase, precum cele care au contribuit la Marea Depresiune din 1929-1933. In prezent FMI are in componenta 187 de tari. Din momentul in care a fost acceptat, fiecarui stat membru ii este asociata o cota parte, calculata pe baza dimensiunii economiei nationale in raport cu cea mondiala.

Cota statului membru determina si suma maxima pe care tara este obligata sa o furnizeze FMI. De asemenea, aceasta cota parte determina in mare parte si puterea de vot a statelor in deciziile FMI. Prin traditie, seful FMI este un european, postul fiind ocupat in prezent de Christine Lagarde (Franta).

Principalele atributii ale celor doua institutii

Banca Mondiala

  • Cauta sa promoveze dezvoltarea economica in statele sarace ale lumii
  • Ofera asistenta statelor emergente prin intermediul finantarilor pe termen lung a programelor si proiectelor de dezvoltare
  • Furnizeaza statelor emergente al caror Produs National Brut pe cap de locuitor este mai mic de 865 de dolari pe an asistenta financiara speciala prin intermediul IDA
  • Prin filiala BM, International Finance Corporation, incurajeaza si intreprinderile private din statele emergente
  • Isi obtine cea mai mare parte a resurselor financiare prin imprumuturi de pe piata de titluri internationale
  • Are un capital autorizat de 184 de miliarde de dolari. Din aceasta suma statele membre platesc in jur de 10%
  • Numara in jur de 9.000 de angajati in 187 de state.

FMI

  • Supravegheaza sistemul monetar international
  • Promoveaza stabilitatea tranzactiilor si relatiile de schimb in conditii bune intre statele membre
  • Ofera asistenta tuturor tarilor, atat celor industrializate cat si celor in dezvoltare care se confrunta cu dificultati temporare ale balantei de plati, prin oferirea unor credite pe termen mediu
  • Suplimenteaza rezervele valutare ale statelor membre prin intermediul alocarilor unor drepturi speciale de tragere (DST). Pana in prezent, 21,4 miliarde de DST au fost emise de tarile membre direct proportional cu ponderile pe care acestea le detin
  • Resursele sale financiare sunt in principal obtinute din participatiile membrilor
  • Are la dispozitie o suma totala de 145 de miliarde de DST
  • Staff-ul FMI numara 2.300 de persoane in 182 de state