​Analiza HotNews.ro

Cati romani se muta anual si ce orase sau zone rurale prefera? Un studiu despre migratia interna a populatiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 12:39 Economie | Finanţe & Bănci


Cati romani se muta anual si ce orase sau zone rurale prefera? Un studiu despre migratia interna a populatiei. In 2009, erau circa 290.000 de romani care si-au schimbat domiciliul. In 2010, numarul lor a crescut la circa 460.000. Calculele preliminare pentru 2011 arata ca cifrele sunt in crestere accelerata. Cei mai multi romani care se muta sunt femeile- cu 25% mai multe decat barbatii. Se pleaca si de la oras dar si din mediul rural, chiar daca plecarile din mediul urban sunt mai numeroase (60% din total).  Tendinta de parasire a oraselor nu e de ieri, de azi, ci din 1997 incoace, arata datele INS. Drept e ca aici sunt incluse si mutarea din marile orase catre localitatile-satelit din jur. In cazul a 28 de judete, soldul migratiei interne e negativ, adica se muta mai multi oameni intr-un alt judet decat intra.
Vezi in text cele mai relevante grafice.

Numarul persoanelor care si-au schimbat domiciliul in cadrul aceluiasi judet (migratia intrajudeteana) a fost mai mare decat al celor care si-au schimbat domiciliul intr-un alt judet (59,8% din totalul schimbarilor de domiciliu).

In opinia sociologului Mircea Kivu,  inversarea trendului evolutiei raportului populatie urbana - populatie rurala este cea mai surprinzatoare stire rezultata in urma recensamantului. In ultimii ani, populatia urbana crestea, populatia rurala scadea. Ultimul anuar statistic din 2010, arata ca aproximativ 55% din populatia Romaniei traia in mediul urban, iar rezultatele Recensamintului arata ca populatia urbana a scazut la 52,8%.
 • Avem deci un flux migrator dinspre mediul urban spre mediul rural, explica Mircea Kivu

"Acest flux e greu de pus exclusiv pe seama crizei. E posibil ca persoanele virstnice sa fi preferat sa se mute in mediul rural, acolo unde multi aveau o a doua casa sau au mostenit o casa batrineasca. O alta cauza ar putea fi aparitia ansamblurilor imobiliare mari din satele aflate in imediata vecinatate a marilor orase, ansambluri in care s-au mutat destule familii", spune sociologul roman.

Scaderea populatiei:


- Scaderea populatiei nu este o surpriza, am spus in timpul recensamintului ca ma asteptam la o populatie sub 20 de milioane. Cauza acestei scaderi destul de mari este faptul ca, in ultimii ani, statistica civila nu a inregistrat migratia externa.
Balanta interjudeteana a schimbarilor de domiciliu a avut sold pozitiv in 13 judete, inregistrand valori mai ridicate in Ilfov (+12634 persoane), Timis (+4901 persoane) si Cluj (+4239 persoane). Sold negativ al migratiei interne cu schimbarea domiciliului s-a inregistrat intr-un numar de 28 judete si Municipiul Bucuresti, cu valori mai ridicate in judetele Vaslui (-1944 persoane), Bacau (-1926 persoane), Hunedoara (-1891 persoane), Botosani (-1825 persoane) si Municipiul Bucuresti (-2197 persoane).

Din numarul total al persoanelor care si-au schimbat domiciliul in anul 2010, barbatii au avut o pondere de 45,1%, iar femeile de 54,9%. Tinerii intre 20-34 ani au fost si in 2010 cei mai mobili (valoarea maxima a fost de 69,7 mii persoane pentru grupa 20-24 ani), dupa varsta de 35 ani nivelul schimbarilor de domiciliu fiind mult mai redus, cu tendinta evidenta de scadere la persoanele varstnice (60 ani si peste). Numarul cel mai mare de persoane care si-au schimbat domiciliul s-a consemnat la grupa de varsta 30-34 ani (27,7 mii persoane) pentru barbati si la grupa de varsta 20- 24 ani (46,3 mii persoane) pentru femei.
 • Sa luam un caz concret- judetul Cluj...
si sa ne uitam la originea celor care se stabilesc in mediul rural din judet. Grafic, avem urmatoarea situatie:


Dupa numarul si originea celor care prefera satele din judetul Cluj, gasim desigur clujenii, dar vin de asemenea si  locuitori din judetele invecinate, Mures, Salaj, Alba, Bistrita Nasaud. Putem analiza, dar nu e timp si suficient spatiu, preferinta dupa judetul de destinatie sau provenienta.

Una peste alta, din cele 398,2 mii persoane in varsta de 14 ani si peste care si-au schimbat domiciliul, 34,0% au fost salariati, iar 40,0% erau absolventi ai invatamantului liceal. Aproape jumatate (42,8%) din numarul persoanelor care si-au schimbat domiciliul erau casatorite. E drept, un segment important il reprezinta si romanii cu varsta de peste 65 de ani, in cazul acestora motivul principal fiind nu investitia imobiliara la periferia marilor orase cat retragerea intr-o zona linistita in care sa isi poata vedea de batranete.
Majoritatea judetelor au inregistrat sold negativ in mediul urban si sold pozitiv in rural; exceptie au facut judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Cluj, Ilfov, Sibiu, Timis, pentru mediul urban, respectiv Alba, Bistrita-Nasaud, Botosani, Gorj, Mehedinti, Olt, Tulcea si Vaslui pentru mediul rural.

Din cele 103 municipii, 94 au inregistrat sold negativ al migratiei cu schimbarea domiciliului; valori mai mari s-au inregistrat in municipiile Bacau (-1578 persoane), Galati (-1436 persoane), Ploiesti (-1426 persoane) si Municipiul Bucuresti (-2197 persoane). In mediul urban, soldul negativ al migratiei cu schimbarea domiciliului (inregistrat anual incepand din 1997) s-a mentinut.

Fata de anul precedent insa, soldul negativ din mediul urban a crescut (de la -26267 persoane la -36851 persoane).Numarul persoanelor care si-au schimbat domiciliul in cadrul aceluiasi judet (migratia intrajudeteana - inclusiv intre sectoarele municipiului Bucuresti) a fost mai mare decat al celor care si-au schimbat domiciliul intr-un alt judet (59,8% din totalul schimbarilor de domiciliu).

Balanta interjudeteana a schimbarilor de domiciliu a avut sold pozitiv in 13 judete, inregistrand valori mai ridicate in Ilfov (+12634 persoane), Timis (+4901 persoane) si Cluj (+4239 persoane). Sold negativ al migratiei interne cu schimbarea domiciliului s-a inregistrat intr-un numar de 28 judete si Municipiul Bucuresti, cu valori mai ridicate in judetele Vaslui (-1944 persoane), Bacau (-1926 persoane), Hunedoara (-1891 persoane), Botosani (-1825 persoane) si Municipiul Bucuresti (-2197 persoane).

Din numarul total al persoanelor care si-au schimbat domiciliul, barbatii au avut o pondere de 45,1%, iar femeile de 54,9% .Tinerii intre 20-34 ani au fost si in 2010 cei mai mobili (valoarea maxima a fost de 69,7 mii persoane pentru grupa 20-24 ani), dupa varsta de 35 ani nivelul schimbarilor de domiciliu fiind mult mai redus, cu tendinta evidenta de scadere la persoanele varstnice (60 ani si peste). Numarul cel mai mare de persoane care si-au schimbat domiciliul s-a consemnat la grupa de varsta 30-34 ani (27,7 mii persoane) pentru barbati si la grupa de varsta 20-24 ani (46,3 mii persoane) pentru femei.
 • Din cele 398,2 mii persoane in varsta de 14 ani si peste care si-au schimbat domiciliul, 34,0% au fost salariati, iar 40,0% erau absolventi ai invatamantului liceal.
 • Aproape jumatate (42,8%) din numarul persoanelor care si-au schimbat domiciliul erau casatorite.
Majoritatea judetelor au inregistrat sold negativ in mediul urban si sold pozitiv in rural; exceptie au facut judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Cluj, Ilfov, Sibiu, Timis, pentru mediul urban, respectiv Alba, Bistrita-Nasaud, Botosani, Gorj, Mehedinti, Olt, Tulcea si Vaslui pentru mediul rural.

Din cele 103 municipii, 94 au inregistrat sold negativ al migratiei cu schimbarea domiciliului; valori mai mari s-au inregistrat in municipiile Bacau (-1578 persoane), Galati (-1436 persoane), Ploiesti (-1426 persoane) si Municipiul Bucuresti (-2197 persoane).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13012 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Din ce vad eu (Vineri, 6 aprilie 2012, 13:51)

  gigel [anonim]

  nu am citit f atent toate graficele, insa concluzia ar fi ca batranii se muta masiv la tara. Adica lasa apartamentul ceausist copiilor intr-o perioada de inghet imobiliar si criza economica.

  Probabil ca motivele sunt si altele, oricum de ordin material si extrem de serioase, altfel cum sa te muti asa de la oras direct in Evul Mediu ? Conditiile de la noi din sate sunt din pacate extrem de precare.

  In afara de electricitate, in multe cazuri nu exista apa curenta, canalizare, nu mai vorbim de gaze, asfalt, etc. Fara investitii, fara industrie care sa completeze o agricultura de subzistenta, forta de munca tanara a fost alungata in ultimii ani asa ca aceste sate ar fi trebuit sa devina depopulate in urmatorii ani, in mediul rural sa ramana doar niste ferme ( ca peste tot in restul Europei ) si sa supravietuiasca doar satele mai mari care sa joace rol de agregator pentru forta de munca din jur, dezvoltand o industrie fara de care un sat nu mai poate exista astazi.

  Daca mai punem la socoteala infrastructura precara si prost exploatata, teoretic n-ar trebui sa putem da multe sanse satelor de la noi. normal ar fi sa ne urbanizam si noi ( in sfarsit ) proces care la altii s-a produs de zeci sau sute de ani.

  Dar se pare ca noi vom ramane deosebiti din punctul asta de vedere, satele in care acum au ramas de multe ori doar cei in varsta si betivii vor ramane niste azile de batrani multa vreme de acum incolo, fiind alimentate de un flux constant de batrani intorsi de la oras.

  Daca facem comparatia cu restul Europei, nu putem vedea decat imagina a esecului total al politicilor de dupa 90, cand fondurile trebuiau investite selectiv, satele mai mari sa creasca, cele mai mici sa dispara, sa se investeasca tot selectiv intr-o infrastructura functionala, dand astfel sanse investitiilor private. Facem risipa de fonduri, de forta de munca, samd. Conducatorii nostri nu pot atrage fonduri, investitori. Nici n-ar avea cum, sunt de fapt doar niste fosti activisti ...
  • +2 (4 voturi)    
   Nu este doar atat (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:13)

   Iulia [anonim] i-a raspuns lui gigel

   Nu toate satele din Romania sunt cum le-ati descris, o multime au conditii ca la oras - au cel putin apa rece si calda, gaze, curent si oricand poti sa-ti instalezi centrala.

   Putini se duc in satele uitate de lume, majoritatea se duc unde au o baza si construiesc peste ea locuinte de doamne ajuta.

   Uitati-va la americani, ei chiar au sate, dar sunt cu totul alte conditii decat intelegem noi notiunea de "sat" si ei le si spun altcumva. Nu trebuie sa ne mutam toti la oras, trebuie sa ne ocupam si singuri de a ne crea conditii la tara.
   • -2 (4 voturi)    
    Vorbeam putin de infrastructura (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:43)

    gigel [anonim] i-a raspuns lui Iulia

    In toate tarile civilizate nimeni nu se inghesuie in orase. Exista gari, lumea sta in suburbii cu case verdeata, hai sa le zicem sate, dar au, cum spuneam, pe langa conditii, si infrastructura care face legatura buna cu orasele, trenul te lasa in centrul orasului.

    Incercati sa faceti naveta intr-un oras mai mare dintr-un sat adicacent sa zicem aflat la 20-30 km si care are norocul sa aiba gara. Veti constata ca este imposibil. CFR nu s-a adaptat nevoilor oamenilor, are acelasi mers al trenurilor din 90. In occident legatura cu suburbiile se face cu trenuri mici si foarte dese, la printr-un sat trec 2 trenuri personale pe zi, la ore total nepotrivite. Asadar avem conditii total potrivnice, pacat de infrastructura ( calea ferata ) daca ramane operata de niste neaveniti numiti politic, de fapt aceiasi dinainte de 89.

    Nu sunt in stare sa faca un tren Bucuresti-Otopeni, ce putem sa le cerem mai mult ?
 • -1 (1 vot)    
  @Dan Popa :) (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:55)

  Vizitiul [utilizator]

  Vad ca ati inclus si pasarile migratoare :)))
 • +2 (2 voturi)    
  Cluj (Vineri, 6 aprilie 2012, 15:25)

  Dan A. [anonim]

  Domnule Kivu,

  Lipita de Cluj-Napoca este comuna Floresti, care a cunoscut un boom imobiliar fara precedent. In prezent, comuna Floresti are peste 20.000 de locuitori. Mai sunt si altele cam la fel. Nu cred ca trebuie sa cautam alte explicatii pentru numarul mare al celor stabiliti in mediul rural in cazul specific al judetului Cluj.
  • +3 (3 voturi)    
   statisica (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:23)

   Se7en [anonim] i-a raspuns lui Dan A.

   Florestiul, e un caz unic in Romania. E cea mai populata comuna, cu peste 22 000 de oameni (mai mare decat alte 3 orase din judetul Cluj).
   Dar, noi clujenii stim ca numai la tara nu e cand mergi in Floresti. O localitate lipita de Cluj, unde si taxiurile au standuri si mer fara suprataxa. Iar locuitorii, in marea lor majoritatea lucreaza in Cluj.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:23)

  ion voicu [anonim]

  florestiul este deja un cartier al clujului. nimeni nu-l mai considera comuna.
  • +1 (1 vot)    
   @ion voicu (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:43)

   Dan A. [anonim] i-a raspuns lui ion voicu

   Da, nimeni nu-l mai considera comuna, dar el are in continuare statutul de comuna. La fel Someseni sau Apahida. Iar studiul are la baza date de la recensamant (inteleg eu), unde astfel de localitati figureaza drept comune = mediu rural, ceea ce distorsioneaza rezultatele analizei.
 • +2 (4 voturi)    
  Eu sunt ala din statistici, ha, ha (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 0:43)

  PoneiulTroian [utilizator]

  Deci daca ma intrebati pe mine, casatorit, 40 de ani, 3 copii minori, ma incadrez exact in ceea ce observa astia si nu inteleg de ce. E simplu si de bun simt:
  1. Am lasat un apartament din oras, plin de noxe, zgomot, si sufocat de masini parcate pe trotuar pentru o casa verde la tara, asta pentru ca in ziua de azi "la tara" inseamna orice la minim 2 kilometrii de mallurile din suburbiile orasului, spre exterior...
  2. Copiii mei merg la o scoala simpatica din urbe, fara fitze si stressul scolilor de la oras. dar cu aceleasi note si calificative, si stim cu totii ce importante sunt ele in CV ulterior.
  3. Am sosea europeana modernizata la 200 metri de mine, asfalt pe drum, trotuar si canalizare cu fonduri UE, la fel apa, lumina, chiar si iluminat public, internet, you name it! Personal gaze inca nu, totusi, dar am acces la fondurile pentru energii neconventionale mocca de la guvern (de care recunosc ca am abuzat cu placere, ha, ha).
  4. In fata casei ajung fix in 4 minute la orice mall, cu 90 la ora, fara trafic si fara consum urban de benzina - adica mai ieftin! Pot sa parchez oriunde, si as putea zice ca pot sa ma plimb si in pijama prin urbe, dupa paine, fara sa par aiurea pentru trecatorii inexistenti, ha, ha.
  5. Casa e mai ieftin de ridicat si intretinut, iar autorizatiile daca vrei sa le iei bine, daca nu, nu. Dai o spaga modica si gata! Plus ca taxele locale sunt mai mici la tara.
  6. Am o mica livada bio, ceva gaini eco, o gradina plina de flori si copii fericiti, incat nu ma pot gandi decat la un singur lucru: ce tampit am fost 35 de ani de oras!
  Acum intelegeti de ce?
  • 0 (0 voturi)    
   bravo tie! (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 10:03)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui PoneiulTroian

   Analiza avantajelor mi se pare corecta, chiar daca mai poate fi completata.
   In fiecare zi, facem peste o ora in drum spre servici, uneori Fundeni sau COlentina esunt blocate, faci mai putin daca iesi pe Centura, deci accesul dintr-o localitate suburbana ar fi mai usor. Autoturismul merge mult mmai repede SI cionsuma mai putin pe soseaua libera decat in blocajul continuu din oras, distanta in Km este mai putin relevanta. Cat despre "binefacerile" orasului supraaglomerat, le simt in fiecare zi!
 • 0 (0 voturi)    
  optiune (Luni, 9 aprilie 2012, 10:43)

  baimareankka [anonim]

  Si eu am lasat orasul ce devenea tot mai aglomerat.
  Am ales o comuna.
  Langa Viena.
  60% sunt romani aici...si mai vin


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by