Premierul Mihai Razvan Ungureanu a criticat dur activitatea ANAF, acuzand conducerea acestei institutii de management defectuos si de faptul ca nu a colaborat cu alte institutii. Aceste acuzatii au fost lansate in cadrul comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Ungureanu a precizat ca potrivit unor rapoarte elaborate de Curtea de Conturi si de Corpul de Control al primului-ministru, au fost constatate o serie de deficiente in actiunile privind combaterea evaziunii fiscale in 2011 si primul trimestru din 2012. In ceea ce priveste colaborarea cu alte institutii, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a avut acces la bazele de date.

"Aceasta institutie a atins sub fostul presedinte, Sorin Blejnar, o anumita altitudine, dar asteptarile sunt mult mai mari", a spus Ungureanu. Cu toate acestea, Ungureanu sustine ca Sorin Blejnar a actionat cu buna-credinta. "Sunt convins ca si domnia sa a lucrat cu buna-credinta si domnia sa si-a facut datoria atat cat s-a putut, asteptarile, insa, sunt mai mari".

Rapoartele arata ca in 2011 si in primul trimestru al acestui an incasarile la bugetul consolidat s-au situat sub planul stabilit de Ministerul Finantelor, a spus premierul.

Acesta a mai spus ca "pe toate segmentele direct implicate in prevenirea si combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, incepand cu evaziunea fiscala, Autoritatea Nationala a Vamilor, executare silita, Garda Financiara, rapoartele de activitate ale ANAF au fost elaborate intretinandu-se un sistem de indicatori de perfomanta care a fost constant modificat, reflectand in special aspectele cantitative, faca corelarea cu aspectele calitative", a spus premierul.

Potrivit premierului deficientele majore in combaterea evaziunii fiscale au fost cauzate de "lipsa de metodologii", de "utilizarea de metode invechite de actiune, neadaptate la formele actuale de frauda fiscala" si de "lipsa de colaborare intre diversele structuri componente ale institutiei".

"Credem ca acest mod, pe care rapoartele il califica drept defectuos, a creat posibilitatea interventiei factorului uman in toate structurile, la toate nivelurile, subiectivismul in aprecierea diferitelor situatii fiscale fiind un fenomen generalizat, astfel incat nu se poate vorbi despre respectarea principiului egalitatii contribuabililor in fata taxelor si a impozitelor", a precizat premierul.

In cadrul reuniunii, Ungureanu i-a trasat si cateva sarcini noului presedinte al ANAF, Serban Pop. Acesta are "doua datorii": sa realizeze un amplu proces de restructurare a institutiei si sa obtina un grad de colectare a taxelor si impozitelor de 40 puncte procentuale, cat este media europeana, "fata de 33 spre 34 cate avem acum".

"Media europeana este trasa in jos de incapacitatea noastra de a colecta atat cat este necesar", a precizat Ungureanu. In ceea ce priveste reforma structurala a ANAF, aceasta trebuie realizata in asa fel incat "institutia sa devina apta sa-si asume tinte mult mai inalte decat cele pe care si le-a putut asuma pana acum, depasind problemele de management".

Ungureanu a mai cerut membrilor comitetului interministerial sa se ocupe de destructurarea gruparilor infractionale si de recuperarea rapida a prejudiciilor. Din comitet fac parte si ministrul administratiei si internelor, Gabriel Berca, ministrul finantelor, Bogdan Dragoi si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.