Fenomenul de imbatranire a populatiei. Romania printre cele mai afectate state din Uniunea Europeana

de George Stefan     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2012, 18:54 Economie | Finanţe & Bănci


Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor analiza un raport al impactului pe care fenomenul de imbatranire a populatiei il are asupra finantelor publice, solicitand statelor membre o continuare a reducerilor bugetare si o prelungire a perioadei de munca, relateaza EUobserver, citand un raport al Comisiei Europene.

Raportul de 470 de pagini, "2012 Ageging Report", realizat de Comisia Europeana si ministrii de finante, pune intr-o lumina sumbra perspectivele pe care le au persoanele care vor iesi in urmatoarele decenii din perioada de activitate pe piata muncii.

"Din cauza asteptarilor privind dinamica ratei fertilitatii, sperantei de viata si ratelor de migrare, structura varstei populatiei UE este prognozata sa se schimbe dramatic in deceniile urmatoare. Dimensiunea medie a populatiei este proiectata sa fie putin mai mare fata de acum 50 de ani, insa mult mai batrana decat este in prezent", precizeaza raportul.

Cu o crestere de aproape 5 procente, populatia totala a UE va ajunge la 526 de milioane de persoane in 2040. Comisia Europeana estimeaza ca dupa anul 2040 numarul populatiei va scadea, aratand ca acesta va ajunge la 517 milioane in 2060. Nu au fost luate in considerare in statistici potentialele extinderi ale UE spre unele state cu o populatie numeroasa, precum Turcia.

Cel mai mare segment al populatiei va continua sa fie reprezentat de grupa de varsta 15-64 ani, insa acesta se va reduce de la 67% in 2010, la 56% in 2060.

"Ponderea persoanelor de 65 de ani si peste in totalul populatiei va creste de la 17% la 30%, in timp ce ponderea celor de 80 de ani si peste (in crestere de la 5% la 12%) va deveni la fel de mare precum a populatiei tinere in 2060", previzioneaza raportul.

Forta de munca va creste pana in 2020, femeile participand intr-un numar mai mare, insa, dupa acest an, va fi un declin de 12 procente pana in 2060 (o reducere a fortei de munca cu 27,7 milioane de persoane).

Statisticile variaza in randul statelor membre UE, de la o crestere de 25% in Irlanda, la o scadere a populatiei de 38,5% in Romania in aceeasi perioada.
In contextul in care femeile din blocul comunitar au in medie mai putin de doi copii, care este rata naturala de inlocuire pentru o societate, si cum speranta de viata se va majora, raportul dintre pensionari si lucratori va creste de la 39%, in 2010, la 71% in 2060.

Cea mai redusa rata, de 55%, este proiectata pentru Danemarca, Marea Britanie si Irlanda, in timp ce ratele cele mai scazute, de peste 90%, vor afecta in 2060 tari ca Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.

In acelasi timp, cresterea economica este estimata sa ramana scazuta, in jur de 1,5% pana in 2020 si 1,6% in intervalul 2021-2030, urmata apoi de o incetinire la 1,3% pana in 2060.

Cu toate acestea, experienta din ultimii trei ani arata cat de greu pot fi facute aceste predictii de crestere economica pe termen lung.

Raportul precizeaza ca "in urma celei mai mari crize economice din ultimele decenii, cresterea PIB-ului pontential a fost revizuita in scadere in 2010 si in anii urmatori, comparativ cu proiectiile din scenariul de baza din Raportul privind imbatranirea populatiei din 2009 (care au fost bazate pe datele de dinaintea crizei economice si financiare)".

In consecinta, impactul fiscal al imbatranirii este asteptat sa fie puternic in majoritatea statelor membre, efectele putand fi vizibile pe parcursul deceniului urmator.

"Rezultatele prognozei prezente confirma in general ca imbatranirea populatiei este o provocare majora pentru sustenabilitatea finantelor publice, cum a fost identificat si in prognozele precedente. De asemenea, acestea arata ca in 2010 cheltuielile corelate imbatranirii au fost mai ridicate decat se prognoza in raportul privind imbatranirea din 2009, reflectand criza."

Desi unele state membre, in special Grecia, Italia, Spania, Franta si Cehia au facut presiuni pentru reformele din sectorul pensiilor, reducand cheltuielile publice, "amploarea reformelor a fost insuficienta pentru a stabiliza trendurile finantelor publice si acestea trebuie sa fie in continuare urmarite pentru a face fata cresterii inexorabile a ponderii persoanelor in varsta in Europa."

Cresterea varstei de pensionare, "in linie cu schimbarile in speranta de viata" trebuie sa fie urmarita in continuare, precum si introducerea de "masuri aditionale care sa permita rate mai mari de ocupare pentru lucratorii in varsta."

In conformitate cu concluziile proiectului care va fi adoptat marti si citate de EUobserver, ministrii de finante fac un apel la "reducerea datoriei guvernamentale intr-un ritm rapid, cresterea ratelor de ocupare si productivitatii si reformarea sistemelor de pensii, de sanatate si ingrijire pe termen lung."

Totodata, ministrii au stabilit si faptul ca "masuri suplimentare sunt necesare pentru a creste varsta de pensionare, inclusiv prin evitarea timpurie a iesirii de pe piata muncii si prin corelarea varstei legale de pensionare sau beneficiilor pensionarilor cu speranta de viata."

De asemenea, ministrii de finante vor anunta si faptul ca raportul privind imbatranirea trebuie sa fie luat in considerare atunci cand Comsia Europeana evalueaza bugetele statelor membre, ca parte a consolidarii supravegherii economice din zona euro.

In raportul "Active ageing and solidarity between generations. A statistical portrait of the European Union 2012", realizat de Comisia Europeana, arata ca Romania este printre cele mai afectate state de fenomenul de imbatranire a populatiei.

In anul 2010 mediana varstei populatiei Romaniei a fost de 38,3 ani, aproape de media Uniunii Europene, care era estimata la 40,9 ani. Din acest punct de vedere in 2010, tara cu cea mai scazuta mediana a populatiei era Irlanda (34,3 ani).

Populatia Uniunii Europene numara 501,1 milioane de persoane la 1 ianuarie 2010, iar 87,1 milioane aveau varsta de 65 de ani si peste.

In randul celor mai mari state ale UE, raportul precizeaza ca, in termeni absoluti, Germania si Italia sunt tarile cu populatia cea mai imbatranita. In 2010 in Germania existau 16,9 milioane de persoane cu varste de 65 de ani si peste, iar Italia avea 12,2 milioane.

Ca pondere in PIB a cheltuielilor bugetare corelate imbatranirii, in anul 2009 Italia si Franta sunt statele care directioneaza cele mai multe fonduri, aproximativ 14% din Produsul Intern Brut.

Rata de dependenta (ponderea persoanelor de 65 de ani si peste in populatia cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani), era in 2010 la nivelul de 21,4%, adica aproape cinci persoane cu varsta de munca corespundeau unei persoane retrase de pe piata muncii. In 2060 aceasta este asteptata sa creasca la 64,8%, Romania avand a doua cea mai ridicata rata de dependenta, dupa Letonia (68%). Pe locul trei se afla Polonia (64,6%).

Cea mai favorabila situatie o are Irlanda (36,6%), urmata de Marea Britanie (42,1%). Media Uniunii Europene se va afla in 2060 la 52,6%, aproape 2 persoane cu varsta de munca corespunzand unei persoane retrase din activitate. In prezent media UE in ceea ce priveste rata de dependenta se afla aproape de 26%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9330 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Păi bineînţeles (Marţi, 15 mai 2012, 19:21)

  Ionuţ [anonim]

  Că România are o rată mare de îmbătrânire. Toţi tinerii care pot se cară prin alte ţări normale şi pun osu' la treabă acolo.
  Pe noi ne conduc babacii comunişti de 20 de ani şi ne-au terminat fizic.
  Las' că vedeţi voi pensie în 10 ani. 40% pensionari, 40%bugetari şi 20% plătitori pentru ceilalţi 80%
  (*procente din burtă, da' parcă sunt pe-aproape de adevăr)
  • +7 (9 voturi)    
   si (Marţi, 15 mai 2012, 22:21)

   si [anonim] i-a raspuns lui Ionuţ

   si de ce as fi ramas in Romania? pentru ca din impozitele cu care ma deseala pe mine sa se ingrase bugetarii paraziti care, apoi, in semn de recunostinta, imi mai pretind si spaga?

   nu, multumesc. ramaneti sanatosi, in tara pe care singuri v-ati croit-o asa.

   eu am plecat. prefer sa hranesc alti bugetari cu impozitele mele, pe unii care au bun simt.
  • 0 (2 voturi)    
   Da (Miercuri, 16 mai 2012, 0:56)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Ionuţ

   Am citit ca si media de varsta a antreprenorului roman e una mare - de peste 40 de ani, in comparatie cu statele care au traditie in antreprenoriat.

   Cine vrea pensie rezonabila de la Stat in urmatoarele decenii, este sau stupid sau fraier sau libarca.
  • 0 (0 voturi)    
   chestie de timp (Miercuri, 16 mai 2012, 9:10)

   Mr Jhon [anonim] i-a raspuns lui Ionuţ

   pana cand aia 80% vor inchide granitele si ii vor forta pe aia 20% sa dea tot din ei
 • -6 (8 voturi)    
  cititori in cifre (Marţi, 15 mai 2012, 20:13)

  observator [anonim]

  Tara trece printr-o criza financiara iar unii se ocupa de comentat si citit in cifre.
 • -4 (8 voturi)    
  ce atatea politici? (Marţi, 15 mai 2012, 20:42)

  Anonimus [anonim]

  cu ele o sa ajungem sa muncim si dupa moarte. cu cianura e mai simplu. daca vi se pare cinic, mai priviti o data la sistemele de santate, pensii etc. cianura pare chiar umana.
 • +2 (2 voturi)    
  corelarea s-ar putea sa fie tricky (Marţi, 15 mai 2012, 20:43)

  Anonimus [anonim]

  ca noi stam prost si la speranta de viata, asa ca la noi s-ar putea sa ajunga sa scada varsta de pensionare nu sa creasca daca se doreste o corelare uniforma in toata UE.
 • +1 (1 vot)    
  detalii si aici (Marţi, 15 mai 2012, 20:53)

  vali [anonim]

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/122010.html
 • +6 (8 voturi)    
  Pai ce sa faca in Romania (Marţi, 15 mai 2012, 21:13)

  Adrian [anonim]

  Sa stea sa plateasca pensiile babalacilor comunisti care au furat si distrus Romania si care si-au pus rudele prin toate structurile statului(bugetari). Pensionarii depasesc cu mult numarul angajatilor asa ca ...nu prea ai de ales. Stai si platesti pensii si salarii(bugetare) la comunisti sau te cari si iti cauti un viitor in alta parte, macar atat a ramas, un alt viitor pe care nu ni-l pot fura comunisti. Sa fim seriosi toata lumea in Romania stie ca aia care au fost bine inainte sunt si acum la fel de bine. Muncitori tot muncitori au ramas, deasta nu exista clase sociale in Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  Păi ce-ați vrea? (Marţi, 15 mai 2012, 22:14)

  Timantius Raptor [anonim]

  Majoritatea tinerilor pleacă în străinătate, bătrânii rămân.
  Cei care ar putea face copii se gândesc de două ori: nu doar cu ce-i vor crește, majoritatea salariilor fiind pe la 200 Euro lunar, ci și la șpaga de 1.000 Euro care li se pretinde în maternitate (dacă nu credeți, întrebați pe cineva care a trecut recent printr-o maternitate de stat!)...
  Și astea-s doar trei motive, restul vă las să le găsiți dumneavoastră.
  Așa că de unde vreți să întinerească populația?!
 • +3 (5 voturi)    
  Prost sa fii sa stai in Ro (Marţi, 15 mai 2012, 22:21)

  Daniel [anonim]

  sa te beleasca comunistii astia..
 • 0 (2 voturi)    
  Imbatrinire (Miercuri, 16 mai 2012, 11:07)

  Curios [anonim]

  Privesc cu durere cum se cultiva ura intre generatii si ce forme daunatoare pentru toti ia aceata.
  Tinerii ii urasc pe cei in virsta, pun neimplinirile lor pe seama altora, in loc sa isi caute birna din ochi.
  Cei in virsta, care au lucrat dupa un model care le-a fost impus cu forta,(aratati-mi si mie un stat sub sovieticii care a scapat din strinsoare), contempla acum esecul unor presupuneri naive pe care le-au facut: daca muncesc corect la batrinete vor primi inapoi cotizatiile pe care in cursul vietii le-au platit, poate cu dobinda sau poate nu ,fiindca multi mor prematur datorita vietii pline de privatiuni pe care au dus-o, cu o vina putin proportinala cu pedeapsa.
  Iar tinerii ii ataca cu o ura care, sa fie atenti, li se va intoarce.
  In timpul acesta profitorii de toate categoriile isi rid in barba si cultiva in continuare aceasta agresivitate iresponsabila. Natura insa are grija si plateste cind nu te astepti.
  Cred ca multor dintre postacii ar trebui sa le fie rusine (evident nu ma refer la cei platiti ci la cei prostiti) de ceea ce scriu si sa vada mai sus decit ura lor paguboasa si sa incerce sa participe la cooperarea intergenerationala.
  • +1 (1 vot)    
   Inainte sa vorbesti mai ridica-ti capul din pamant (Miercuri, 16 mai 2012, 14:03)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Curios

   Uita-te la Polonia,Cehia,tarile Baltice inclusiv Croatia. Ura despre care vorbesti tu a fost perpetuata inclusiv dupa revolutie, daca o duceau atat de rau pe cum spui tu, de ce a fost nevoie de atata timp ca sa isi dea seama. Imbuibatii regimului comunist(de la sectorist pana la activisti de partid) sunt inca la putere in Romania. Uita-te la pensionari de lux cu pensii de 13.000ron pe luna De ce?
   • +1 (1 vot)    
    Ce am scris si ce ai inteles (Miercuri, 16 mai 2012, 14:29)

    curios [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Tinere,
    Ce am scris eu si ce ai inteles dumneata?!
    Las deoparte modul jignitor in care intelegi sa apreciezi comportamentul si ideea mea,
    eu am scris cu serenitatea celui care are o lunga privire si experienta asupra ce a fost si a ceea ce se petrece si cu durere ca aceasta tara se prabuseste si ca tinerii pleaca si se simt justificati de ura si furie.Pe de alta parte in viata am mai si citit si reflectat. O perspectiva istorica arata ca asemenea lucruri s-au petrecut si in urma cu sute de ani (atit cit avem memorie scrisa), adica perioade de viata cenusie si grea. Daca si stramosii nostri o luau razna, probabil ca azi corespondam in alta limba, pe care poeti "de moda veche" o slaveau.
    Iti urez un si gind bun.
 • 0 (0 voturi)    
  Fenomenul de imbatrinire (Miercuri, 16 mai 2012, 11:45)

  ionita [anonim]

  Efectul politicii de 22 de ani ,cind s-a distrus sistematic toata averea tarii,iar oamenii au ajuns pe drumuri ca in vreme de razboi.
  Familii distruse ,copii flaminzi ,orfelinate pline ,sinucideri,prostitutie,copii vinduti si mai aveti curajul ,tupeul sa dezbateti asa o tragedie a poporului roman ???.
  Cei plecati sunt ca si morti pentru Romania, nu se vor intoarce ,nu mai au la ce si pentru ce.
  3-4 milioane tineri si maturi, NU BATRINI muncesc pentru altii,in alte tari ,se simt alungati inselati furati de politicienii (gunoaiele)Romaniei de dupa 90.
  Nici o lege nu se pastreaza, nimic nu-i sigur ,atunci pe ce baza faci copii???,termina o facultate si nu au loc de munca,salariile sunt de rahat din ce sa traiasca???,ii faci sa-i arunci pe drumuri???,esti parinte sau VITA DE PUS LA JUGUL ALTORA.
  GOLANII,SMECHERII,BISNITARII,conduc azi tara,iar
  intelectualii au ajuns niste ratati care incurca itele celor de la putere .
 • 0 (0 voturi)    
  Imbatranirea activa poate fi o solutie (Luni, 21 mai 2012, 15:09)

  Maria [anonim]

  Eu cunosc numerosi varstnici care odata ajungi la varsta pensionarii inca se simt in putere si doresc sa munceasca (chiar daca nu opt ore), tocmai pentru a nu se simti izolati si inutili. Joburile sunt adesea part-time sau project based: baby sitting, editor reviste, corector, meditator etc. Mai mult decat atat ei cauta sa socializeze si sa fie interesati de noi domenii pe care le-au niglijat de-a lungul vietii din cauza lipsei de timp. In orice caz si voluntariatul este incurajat si sunt diverse ong-uri care ii ajuta pe varstnici sa ramana activi: volum, provobis, caritas (au un site acum cu anul european al imbatranirii active www.mereutanar.com), principesa margareta a romaniei..... Chiar cred ca pot fi ajutati sa ramana activi si sa contribuie social, economic si cultural. Varstnicii nu trebuie dati la o parte


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by