Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Victor Ponta: Programul POSDRU ar putea fi suspendat, ceea ce ar duce la pierderea a 1,1 miliarde euro anul viitor

Platile catre Romania prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ar putea fi suspendate, a anuntat ieri premierul Victor Ponta. El a afirmat ca in 2010 si 2011 au existat "probleme grave in sistem". La randul sau, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat ca "Nu am vazut raportul, dar probabil va fi o recomandare de suspendare a platilor. In cel mai bun caz, vorbim de cateva luni de zile in care platile sa fie suspendate", adaugand ca suspendarea platilor s-ar putea face "indata ce va veni scrisoarea" de la Comisia Europeana. Potrivit primului ministru, Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene in valoare de 100 milioane euro in acest an si de 1,1 miliarde euro anul viitor prin POSDRU, in cazul suspendarii platilor. Premierul a anuntat ca in urmatoarea sedinta de Guvern a solicitat sa ii fie prezentata "o prima evaluare si cateva propuneri", adaugand ca urmeaza sa fie prezentat oficial, si raportul de audit din partea CE. "Trebuie sa existe un plan de actiune ca pana la sfarsitul acestui an, sa dovedim CE ca suntem capabili sa facem o schimbare radicala", a adaugat Victor Ponta, sustinand ca, in cazul in care nu se va reusi, pana la sfarsitul anului, aplicarea unui program prin care sa se incerce evitarea suspendarii platilor, el este dispus sa isi asume "o decizie politica radicala de restructurare totala a autoritatii de management - ceea ce ar insemna sa pierdem sume in 2012 si 2013, dar ne va asigura ca avem o autoritate competenta dupa 2014", a precizat primul ministru.

Ministrul Economiei catre ambasadorul SUA la Bucuresti: Moratoriul pe gazele de sist va fi ridicat dupa ce studiile de specialitate confirma siguranta in exploatarea acestora

Reprezentantii Administratiei Statelor Unite la Bucuresti au fost informati de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, ca noul Guvern "manifesta interes major" cu privire la diversificarea surselor de energie. In cadrul unei inlaniri cu ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti si cu ambasador special pentru probleme de energie in regiunea Eurasia, conducerea Ministerului Economiei a aratat ca moratoriul pe gazele de sist "va fi ridicat odata ce studiile de specialitate legate de efectele de mediu ale exploatarii gazelor de sist vor fi facute cunoscute publicului larg si vor confirma siguranta in exploatarea acestora". Potrivit Ministerului Economiei, moratoriul privind exploatarea gazelor de sist este in concordanta cu reglementarile impuse de catre Uniunea Europeana si conforme cu normele internationale in domeniu. Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare, a declarat recent ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, intr-o emisiune la postul public de televiziune. Programul de guvernare al Cabinetului Ponta prevede "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european in legatura cu impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica". In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din Uniunea Europeana care au impus un moratoriu similar. Compania americana Chevron detine in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

Bursa Nasdaq si-ar putea schimba sistemele electronice dupa ce acestea au functionat defectuos la listarea Facebook

Bursa Nasdaq si-ar putea schimba sistemele electronice dupa ce acestea au functionat defectuos la listarea Facebook. Seful bursei Nasdaq a admis ca se simte jenat din cauza problemelor tehnice aparute la intrarea Facebook pe bursa, iar consecinta ar putea fi schimbarea sistemelor electronice de gestionare a tranzactiilor, scrie The Wall Street Journal. Tranzactionarea a inceput vineri cu 20 de minute mai tarziu din cauza unei erori in sistemele informatice, eroare ce nu a fost depistata la teste. Prima zi pe bursa a Facebook a fost o dezamagire, fiindca actiunile au incheiat la o cotatie foarte apropiata de cea de la deschidere: 38,43 fata de 38 dolari/actiune. Unii au spus ca evolutia sub asteptari a actiunilor s-a datorat problemelor tehnice, insa cei de la Nasdaq au sustinut ca nu se pune problema sa se fi intamplat asa ceva.