Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Florin Georgescu taie cu 30% banii de protocol ai companiilor de stat si le interzice sa angajeze firme de avocatura daca au juristi

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, e decis sa reduca drastic cheltuielile companiilor de stat. Astfel ca va taia cu 30% banii de protocol si le va interzice sa angajeze firme de avocatura, daca au juristi. De asemenea, delegatiile ministerelor care pleaca in strainatate nu pot depasi 2 persoane. Prevederile fac parte dintr-un Proiect de Ordonanta de Urgenta prin care companiilor Statului le sunt diminuate anumite fonduri. Economiile la buget prin aplicarea acestui proiect ar fi de aproape 2 miliarde de lei anul acesta. Documentul precizeaza ca li "se interzice societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care au inregistrat pierderi in anul precedent", sa cumpere bunuri pentru zile festive si onomastice. De asemenea, proiectul decide abrogarea prevederilor din Legea privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" potrivit carora Administratia acesteia poate retine o cota de 25% din cuantumul amenzilor. Un raport al Curtii de Conturi trimis Parlamentului arata ca structurile publice au cheltuit aproape 600 de milioane de lei pe servicii de avocatura externe, desi au foarte multi avocati si juristi angajati.

Draghi (BCE): Traim un moment crucial in istoria Uniunii. Avem nevoie de un pact de crestere, alaturi de cel pentru disciplina bugetara

Uniunea Europeana traverseaza un moment crucial al istoriei sale, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. Acesta a anuntat ca este necesar un pact pentru crestere economica, alaturi de pactul de disciplina bugetara. Acesta se bazeaza mai ales pe "reformele structurale", in special ale pietei muncii, insa si pe relansarea investitiilor publice, a precizat Draghi.

Ministrul german al Economiei: Euro-obligatiunile recompenseaza politicile proaste

Introducerea euro-obligatiunilor nu va stabiliza zona euro si favorizeaza tarile indisciplinate din punct de vedere bugetar. Avertismentul a fost lansat de ministrul german al Economiei. "Consideram ca euro-obligatiunile nu sunt un instrument bun pentru stabilizarea Europei pentru ca elimina presiunea pentru reforma in statele partenere si ar submina disciplina de piata", a declarat acesta, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Paris. "Euro-obligatiunile vor rasplati tarile care nu au avut politici bugetare sanatoase si le vor pedepsi pe cele care si-au consolidat bugetul", a adaugat ministrul german al Economiei. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a solicitat la Bruxelles ca "perspectiva" euro-obligatiunilor sa fie inscrisa pe lista de discutii a Uniunii Europene pentru summitul din iunie. Cancelarul german Angela Merkel si-a reafirmat insa opozitia la aceasta forma de punere in comun a datoriei publice a statelor, care, in opinia sa, nu reprezinta o solutie ce favorizeaza cresterea economica.

Unul dintre "regii spam-ului" a fost condamnat la patru ani de inchisoare in Armenia

Un rus a fost condamnat la patru ani de inchisoare de un tribunal din Erevan, fiind supranumit "unul dintre regii spam-ului". El este creatorul unei retele de calculatoare infectate care la un moment dat ajunsese sa cuprinda 30 de milioane de PC-uri. Rusul in varsta de 27 de ani castiga 125.000 dolari pe luna de pe urma activitatilor ilegale. In perioada de varf, reteaua trimitea zilnic trei miliarde de e-mail-uri spam; alti criminali informatici apelau la retea si plateau pentru ca aceasta sa atace diverse site-uri si sa faca reclame la falsi anti-virusi. Politia olandeza a destructurat in octombrie 2010 reteaua, confiscand serverele si depistandu-i apoi pe creatorii sai. Tanarul a incercat un atac informatic si asupra politiei, pentru a recastiga controlul asupra retelei, insa a esuat. A fost apoi arestat cand a ajuns pe aeroportul din Erevan cu un zbor de noapte de la Moscova. Acum, un tribunal din Armenia l-a condamnat la patru ani de inchisoare, el fiind primul infractor informatic condamnat in tara ex-sovietica.